Търговия с незаконна дървесина откриха горски в Царево

Продажба и съхранение на незаконна дървесина установи рутинна проверка на служители от Регионална дирекция по горите - Бургас през вчерашния ден.

Нарушението е констатирано по време на инспекция на обект за складиране, преработка и търговия с дървесина в териториалния обхват на Държавно горско стопанство Царево. 

При преглед на системата за видеонаблюдение и наличната документация, проверяващите установили, че на 9 юни в обекта са постъпили 32 плътни кубически метра иглолистна фасонирана дървесина от дървесен вид бял бор, без документи доказващи законния й произход.

Към датата на проверката останалата наличност от горецитираните кубици е 10 плътни кубически метра, за които също не са представени документи. Наличната в обекта незаконна дървесина е задържана. На собственика на обекта е съставен акт по Закона за горите.

От началото на месец юни, служителите на Регионална дирекция по горите – Бургас са извършили проверки на 36 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина. Проверени са и 800 моторни превозни средства и 450 сечища. Съставени са повече от 20 акта по Закона за горите.