Дорбоволци в акция: Обновяват дендрариума на ПП Странджа

Богата горска колекция на територията на ПП Странджа ще заблести с обновена визия.

Днес започна почистването на дендрариума до Малко Търново, на територията на ПП Странджа. Горската колекция е създадена преди 30 години. 

Намира се на 4 км от М. Търново в дясно от пътя за с. Граматиково в местността Маврова нива. Общата площ на терена е 36 декара.  

В колекцията на дендрариум Малко Търново са включени 40 дървесни вида и един храст – калуна /естествен/ - от тях 26 вида дървета са иглолистни.  Българската флора е представена с 15 вида, от които 4 иглолистни. В уникалната  колекция  са представени 10 вида дъб. Там могат да бъдат видяни също така дървесни видове от Америка, Африка и Азия.

Организатори на мащабната акция са писателката и автор на книгата „Силата на Българите“ Маргарита Русева, инж. д-р Дико Патронов – един от създателите на Дендрариума , представител на инициативата „Българите“, ДГС Малко Търново с директор инж. Петко Георгиев, ДПП „Странджа“  към Изпълнителната агенция по горите с директор инж. Румяна Цвяткова.

Идеята на инициаторите на днешното събитие е блоковете с различните видове дървета да са ясно отличими. След окончателното почистване на площите  ще бъдат поставени указателни табели, описващи характеристиките на видовете. 

На мястото ще има пейки и беседки, където хората могат да си почиват, наслаждавайки се на красивата природа.

„Дендрариумът е част от ПП „Странджа“ и разкриването му ще бъде изключително полезно за бъдеща работа с подрастващите“, коментира директорът на природния парк Румяна Цвяткова. По думите ѝ, децата ще имат възможност да видят и да се докоснат до уникални дървесни видове, както и да научат какви птици могат да гнездят тук.

Проектът за изграждане на този дендрариум, преди 32 години е изработен от д-р Дико Патронов, в неговото осъществяване вземат участие  научните работници Веселин Николов, д-р Здравко Сталев и д-р Йовка Ляпова, специалисти от РДГ Бургас и от Горско стопанство М.Търново.

Днес в перфектно организираното събитие взеха участие над 60 човека.