5000 дръвчета са засадени в залесителната акция на ЮИДП и Гората.бг

На 20 ноември /събота/ над 100 души от областите Сливен и Ямбол, както и други краища на страната, взеха доброволно участие в засаждането на горско плодни дръвчета край с.Камен.

Всички предвидени 5000 фиданки от видовете махалебка, киселица, дюля и джанка бяха засадени успешно, с професионалното съдействие на служители от ДГС Сливен и Югоизточно държавно предприятие.

„Това бе първа съвместна акция по залесяване, организирана от предприятието и Гората.бг, но със сигурност не и последна! Ентусиазмът и енергията, с които дошлите доброволци се включиха в залесяването, са гаранция, че ще продължим да даваме възможност на всички желаещи да се доближат и запознаят с лесовъдската дейност, както и да дадат своя принос в увеличаването на българските гори.”, заявиха от ръководството на ЮИДП.

Те припомнят, че ЮИДП ДП Сливен залесява между 1,5-2 млн. дръвчета на близо 4000 дка всяка година, като полага грижи за тяхното отглеждане в продължение на 3 до 5 години след създаването им. През есента на 2021 г. и пролетта на 2022 г. ще бъдат засадени общо 1 450 000 бр. широколистни /цер, зимен дъб, благун, червен дъб, акация, обикновен явор, сребролистна липа и др./ с открита коренова система, 115 000 бр. контейнерни фиданки от иглолистни видове и 90 000 тополи.