Странджа е единствената планина, в която винаги ще има гора

Инж. Димчо Радев, директор на ЮИДП: В Странджа работят едни от най-качествените лесовъди

Пред meduzata.com инж. Димчо Радев, директор на „Югоизточно държавно предприятие” ДП Сливен, заяви, че в Бургаска област особено чувствителни са темите за Странджа планина, горите пo крайбрежието и туристическите зони.

„Има зони, където трябва да бъдат преустановени действията по стопанисване на гори, за да останат те девствени. Там, където има необходимост, трябва да се подобри тяхното санитарно състояние”, сподели Радев. 

Според него сечта покрай морската ивица, дори и да не е в нарушение по смисъла на Закона за горите, е нелицеприятна картина за обществото.

„Съчетаваме стопанисването на горите с режима на Природния парк и с туристите на база диалог и нормативна уредба. Странджа е единствената планина, в която винаги ще има гора. Навсякъде другаде гората може да бъде изсечена и да изчезне, но Странджа има климатичните условия тя винаги да се развива.”, категоричен е той.

Инж. Радев сподели, че преди да бъде директор на предприятието, не е познавал Странджа толкова добре и че местността там е наистина уникална. 

„Искам да уверя бургазлии, че отношението на стопанствата в Бургаски регион към Странджа е на много високо ниво, отличаващо се от останалите. Могат да бъдат сигурни в професионализма и богатия опит, които притежават всички лесовъди в региона. Всички там работят със сърце и душа и милеят за природата, убеден съм в това!“

Той допълни, че хората, които работят в предприятието са над 1500 души и тези които са в стопанствата на територията на Странджа са едни от най-добрите.

Текст meduzata.com