Масови проверки за незаконна търговия с елхи

Горските инспектори към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции започнаха проверки във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови клони. 

От началото на кампанията за продажба на коледни дръвчета са проверени множество обекти на територията на РДГ София, РДГ Пловдив, РДГ Кюстендил и РДГ Варна. При установяване на нарушения санкциите за физически лица са от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.      

Според инспекторите тенденцията към намаляване на нарушенията се дължи на това, че все повече българи купуват елхички в саксия, които след празниците могат да засадят.

Ако все пак решите да си купите отрязано коледно дръвче, трябва да знаете, че търговецът е длъжен да има превозен билет, а елхите задължително трябва да имат контролни пластини. 

"Единственият белег, който е за доказване на законния произход на коледното дръвче - пластмасови са с правоъгълна и с овална форма. Те трябва да са бели или жълти и да са закрепени някъде след второто разклонение на отсеченото дръвче", заяви инж. Мурад Шакиров от Агенцията по горите, цитиран от БНР. Той предупреди, че санкцията за незаконна търговия е до 5000 лева.