Дунчев: Дърва има достатъчно, не трябва да има мораториум върху износа 

На 28 януари изтича срокът, в който Държавната агенция по горите трябва да бъде извадена от Министерство на земеделието и прехвърлена към Министерския съвет на пряко подчинение на министър-председателя, предаде БНР.

Срокът е изрично записан в коалиционното споразумение, но до този момент земеделският министър Иван Иванов, който е от квотата на БСП, не е направил законодателно предложение, за да може промяната да стане факт.

Затова депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който е и бивш председател на Агенцията по горите, е готов да поеме инициативата:

"И ако до 28 януари все пак не успеят да спазят сроковете, поставени в решението от 30 декември, то има две опции - или Министерския съвет да отложи с някоя и друга седмица приемането на тези законопроекти и внасянето им в Народното събрание, или по инициатива на депутатите да се засили и забърза този процес. Главната ни цел е хората да разберат, че реформи в горите ще има".

Дунчев се обяви срещу възможността за налагане на мораториум върху износа на дърва, защото това би противоречало на европейските правила и има риск от налагане на санкции на страната ни. Затова от "Продължаваме промяната" търсят решение другаде:

„Всъщност дърва за огрев има предостатъчно и тъй като местното население е готово да плаща възможно най-ниската цена за дърва, то не може да се конкурира с едрите дървопреработватели.

И затова ние започваме да правим анализ накъде отива българската дървесина в България, за какво се ползва и да търсиме вътрешни български механизми за стимулиране на по-ефективното ѝ ползване, а не за ограничаване и нарушаване на европейските практики, което е по-дългосрочната и по-правилна политика."