350-годишен дъб ще представя България в конкурс за дърво на годината

Дядо-Кoльовото дърво в село Студена, община Свиленград, спечели титлата „Дърво с корен 2021“ в 12-ото поредно издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории.

350-годишният летен дъб спечели първото място със 737 гласа, съобщават от фондация ЕкоОбщност.

Величественото вековно дърво се извисява на входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка.

Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в центъра на с. Годешево, което зае първото място с 232 гласа. Историята изпрати Валентин Асенов, който разказа, че всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здраве. В миналото там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, на които са се стичали хора от всички околни села да гледат.

В допълнителната категория „Млад природолюбител” журито награди учениците от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „Васил Левски“ и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени заради грижите, които полагат за косматия дъб край с. Брезнишки извор, за който местните вярват, че има чудодейна и целителна сила. Младежите вече четири години редовно почистват мястото от бурната растителност, като имат намерение да поставят и указателна табела.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022”. Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 16 държави. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org.