Открит урок «Гората и пчелата» се проведе в ДГС Ново Паничарево

На 14 април, по случай Седмица на гората 2022 г., се проведе урок на открито на тема „Гората и пчелата“. 

Инициативата бе организирана от ТП „ДГС Ново Паничарево“, съвместно с ДПП „Странджа“ и „Пчеларска ферма Странджа“. В полудневното зелено училище участие взеха учениците от 3 „а“ клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Бургас.

Директорът на ТП „ДГС Ново Паничарево“ инж. Галин Гакев приветства всички участници за добре дошли и им разказа за симбиозата между горите и пчелите.

Г-жа Ралица Кунева – мениджър на “Пчеларска ферма Странджа”, обясни и показа нагледно как е устроен един истински пчелен кошер и какво е необходимото предпазно облекло на пчеларя. Тя разказа за живота на пчелите и колко е необходимо тяхното оцеляване за съществуването на земята. А инж. Румяна Цвяткова – директор на ДПП „Странджа“, запозна децата с различните видове растения и животни в гората и планината.

Чрез метода на горската педагогика, третокласниците изиграха няколко интересни и обучителни игри. Успяха да погледнат света през погледа на пчелите, чрез специални очила, които показват как те виждат заобикалящата ги среда. Последваха няколко групови занимания, свързани с живота на растенията и животните в гората. Горските служители показаха на учениците няколко вида насекоми и техните особености. Заниманията завършиха със засаждане на фиданки от атласки кедър и сребролистна липа в дворовете на училището в с. Индже войвода и църквата в селото, осигурени от ТП „ДГС Ново Паничарево“.

В края на събитието, всички участници получиха грамоти и медали с логото на стопанството и награди. Директорът на ТП „ДГС Ново Паничарево“ подари на учителите фиданки, за които възпитателите го увериха, че ще бъдат засадени в двора на училището и ще са отглеждани с много грижи и любов.