Почистиха и поставиха табели в защитена местност Докузак

Екип на дирекцията на ПП Странджа почисти района и постави табелки до водопад Докузак в едноименната защитена местност.

Екоакцията се проведе на 7 юни т.г.

Докузак е най-големият водопад в Природен парк Странджа и се намира в близост до Малко Търново. Освен с красотата си, обектът привлича туристи и заради лесния достъп – стига се до самото място с автомобил. Може да се нарече задължителна дестинация за всички гости на Малко Търново и с. Бръшлян.

Районът около водопада е със статут на защитена местност от 1991 г. в рамките на ПП "Странджа". Местността обхваща красив карстов район при р. Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора. По поречието й има места за отдих и риболов. До самия водопад също има изграден заслон с огнище. 

Защитената местност „Докузак” е обявена с цел опазване на естествено находище на кримски чай (Sideritis syriaca). Тук се намира най-компактното от разпръснатите в околността негови естествени находища.

Мястото е и отправна точка за две екопътеки, които могат да се обединят. По този начин маршрутът може да стане кръгов с начало и край – водопад Докузак.

Името Докузак произхожда от турски и в превод означава 9 извора. Едноименната река, която го образува води началото си от 9 карстови извора. 

Текст: meduzata.com