Потомствен лесовъд управлява Държавното горско стопанство в Царево

„Имаме изключително добро взаимодействие с Държавно горско стопанство – Царево. И, то не е от вчера. Най-важното за хората в нашето село се осигурява именно от горското – дървата за отопление.

Благодарни сме, че цената от склада на горското е съвсем поносима и бих казал социална – 50.50 лв. за кубик". 

Думите са на Киро Киров, кмет на село Изгрев, което се намира само на пет километра от град Царево. „Хората предпочитат нашето село, защото за пет минути са на плажа, а в същото време живееш в истинска гора. Това е голямо богатство и зиме, и лете.", споделя кметът.

Лятно време в Изгрев живеят 150 души, а зимата са 50. 

„Пришълците" са хора от вътрешността на страната, закупили имоти в селото, които предпочитат да изкарат лятото в това райско кътче. Селото си има и детска площадка, на която играят деца.

„Горското са с нас винаги. Ето, сега идва годишният ни събор и пак до тях опираме. Нямаме проблем с работата им в гората", твърди кметът на село Изгрев.

Похвалите от кмета са за едно наистина добре функциониращо и уредено горско стопанство, каквото е ДГС-Царево. 

То се ръководи от инж. Николай Вълчанов, който е на поста „директор" вече пет години. Вълчанов е потомствен лесоинженер. Неговият баща Васил Вълчанов е ръководил съседното горско стопанство „Кости".

„Не крия, че бях насочен към професията на лесовъда от своя баща, стана някак естествено. Тази професия е моето призвание в живота, чувствам се пълноценен и полезен за обществото и хората", казва инж. Николай Вълчанов.

След завършване на Лесотехническия институт в столицата, той се завръща в родното Царево, където започва от най-ниското стъпало, ставайки помощник-лесничей в един от трите горски участъка на ДГС-Царево. Това се случва през 2005 година. Следва постепенно изкачване по професионалната стълбица, без обаче да прескочи нито едно стъпало. Инж. Вълчанов е бил началник и на трите горски участъка в стопанството, чиято обща територия е над 30 000 хектара. 

„Това ми даде възможност да познавам всяка пътека в нашето горско стопанство и да се ориентирам без да използвам чужда помощ, което е много важно за един директор", споделя Вълчанов.

Голямото премеждие тази година са били двата горски пожара на 1 и 2 април, в чието гасене са се включили всички служители на горското.

Причина за първия пожар, продължил 25 часа, е повреда в електропровод.

Вторият е причинен от нелегални мигранти. И в двата случая първи срещу огнената стихия се изправят горските, които упътват огнеборците на терен.

През лятото денят на директора е изключително напрегнат. Много чести са сигналите за нарушения в двата защитени района на територията на стопанството – устието на река Велека и Силистар. Обикновено нарушители навлизат с автомобили в гората, къмпингуват или палят огньове. На място се изпращат мобилните групи на горското, които са в денонощна готовност.

„Често ходим с полицаи, защото така по-лесно се решават проблемите. На нарушителите съставяме актове", казва директорът. Нарушенията през лятото отнемат немалка част от времето му, но Вълчанов има още поне дузина задължения. Едно от тях е да осигури дърва за огрев за местното население. 

Само в град Царево ежегодно стопанството осигурява 16 хиляди кубически метра дърва за отопление. За улеснение на местните хора е осигурен склад за дърва, който се намира на по-малко от километър от града. 

Там всеки може да си закупи евтината дървесина. Директорът се е погрижил да има специална машина с лента, която реже дървата и ги транспортира в камион. За целта са наети временни работници. 

„На практика в днешните условия дърва на тази цена си е истинска социална политика", категоричен е Николай Вълчанов. 97 лв струва кубикът за купувачи , които предпочитат дървата им да бъдат нарязани и готови за употреба.

ДГС-Царево притежава уникален разсадник, разположен на територия от 50 декара. Разсадникът е една от гордостите на директора. 

„Тук само с трима души персонал успяваме да осигурим разсад на фиданки за горския фонд, но задоволяваме и много от нуждите на пазара за дворове и градини. Част от материала са плодови дръвчета, има брезички, декоративни растения и др. Видовете са десетки. Тази година най-много сме засадили арония, която реализираме на пазара. По време на нейното бране десет дни по-голямата част от 39-те души персонал на горското сме тук. Иначе през останалото време само тези трима колеги поливат и поддържат разсадника", обяснява директорът.

ДГС-Царево има дендрариум, в който виреят уникални за Странджа дървесни видове.

През лятото голяма част от горските служители са заети с маркиране на дървесина и проверка на сечта от фирмите. 

Горското стопанство има 40 километра граница с морето, а на юг граничи с Република Турция.

Директорът Николай Вълчанов е ловец, но не е пристрастен. След появата на африканската чума основният дивеч в Странджа планина- дивата свиня е намалял, но за щастие се наблюдава възстановяване на вида. На практика хобито на директора е неговата работа. 

„Мечтая за малко повече ред в страната и обществото, които да доведат до спокойствие за хората. Заспивам спокойно, само когато съм изпълнил и лично проверил всички задачи за деня", споделя Вълчанов, който не крие, че най-хубавите си мигове прекарва със своята съпруга и единайсетгодишния си син.