Усилията на ДГС Бургас за потушаване на пожара край Изворище продължават

Усилията на горските служители от ТП ДГС Бургас и на Втора Районна служба ПБЗН Бургас за окончателното потушаване на горския пожар продължават и към този момент.

Първият сигнал за пожара в землището на с. Изворище, община Бургас, е подаден около 9:00 часа на 24.07.2022 год. от жители на вилната зона, където огнената стихия е изпепелила няколко къщи. Към 11:00 часа, въпреки усилията на горски служители от ДГС Бургас, пожарникари и доброволци, пожарът се прехвърля в горския масив, който се намира в непосредствена близост до селището.

В борбата с пожара участват три екипа служители на ТП ДГС Бургас, един специализиран автомобил за гасене на горски пожари с екип на ТП ДГС Айтос, екипи на Втора РС ПБЗН Бургас с няколко автомобили, водоноски и доброволци. Локализирането и потушаването на пожара продължават до късните часове.

Поради изключително високите температури и силния вятър, пожарът вече трети ден не може да бъде изгасен напълно. 

Дежурни екипи на ДГС Бургас непрестанно извършват обход в периметъра на пожара и следят за възобновени огнища.

Пожарът е низов, като е обхванал площ от около 380 дка в Лесопарк Бургас. От тях държавна горска територия са 134 дка, общинска са 34 дка, а частните горски територии – 210 дка. Засегната залесена площ е 202 дка.