Вижте програмата на Фестивала на зелениката

Наближава 19-ото издание на Фестивала на зелениката, който ще се проведе тази година на 13 и 14 май в царевското село Варвара.

Няколко пешеходни тура около Варвара с различна трудност предлага събитието. Освен забележителностите, посетителите ще могат да се запознаят с традиционните за района на Странджа занаяти, с нестинарството и резервата Силкосия, който навършва 90 години. 

Два леки маршрути под 10 км, подходящи за възрастни и майки с деца предлагат от дирекцията на Природен парк "Странджа", които организират Фестивала на зелениката. Поляната над плажа във Варвара е отправна точка на туровете и център на проявите. 

"Единият от по-леките турове тръгва на юг, а другият на север. Единият предлага преход от 2-3 км. за около час който показва красотите в близост до морето. Другият тур е на юг и минава през така нареченото желязно дърво. Там е сниман филма Голямото нощно къпане. През бабите - две вековни дървета, манастира и обратно. Цялата дължина е около 7 км.", обясни инж. Цвяткова, цитирана от БНР.

Ще има и други два, по-дълги маршрута в първия ден на феста.

По време на събитието ще бъде проведен кулинарен фестивал за традиционни странджански ястия с лапад и коприва.

Ще има и базар с местни напитки, храни, пчелен мед и хейнд мейд изделия.

Йога плактики, фотолов, музика и танци са включени във фестивала тази година.

Ето и програмата: