Започва ваксинация на лисиците срещу бяс

Започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс от 23 април, съобщава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която се изпълнява от 2009 г.

Предвидено е кампанията да стартира от летище "Балчик", област Добрич и да продължи до началото на месец май.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат около 1,5 мил. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Около София и около АЕЦ "Козлодуй" примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. От БАХБ предупреждават, че при случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.