Инж. Радев: Решенията за съхненето по боровите култури са научно-обосновани 

На 10 и 11 юли в Сливен и в Стара Загора се проведоха срещи с представители на медии на тема: „Съхненето на боровите култури в областите Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас“. 

В пресконференциите участие взеха директорът на ЮИДП-Сливен инж. Димчо Радев и неговият заместник инж. Златка Азманова, както и представители на РДГ-Стара Загора, РДГ-Кърджали, РДГ- Сливен, ЛЗС-Варна и ЛЗС-Пловдив. 

В своето обръщение инж. Радев заяви, че целта на срещите е обществеността да бъде запозната с проблема и хората да бъдат спокойни, че взетите експертни решения ще бъдат изцяло научно-обосновани и с мисъл за устойчивото стопанисване на културите. Той допълни, че отношението на световната общественост към горите се променя коренно за сравнително кратък период и България, като страна от Европейския съюз, е на второ място по процентен дял на европейски значими хабитати. 

Лесовъдската колегия в страната винаги е работила от позицията за природосъобразно стопанисване на горите и е успяла да съхрани тяхното богатство. “Югоизточното държавно предприятие” ДП управлява горските територии – държавна собственост – на територията на пет области: Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково. 

В състава на предприятието влизат общо 32 териториални поделения – шест ловни и 26 горски стопанства. Общата площ на горските територии е 932 754 ха, от които 655 082 ха е държавна горска територия. Залесената площ на държавните горски територии е 598 544 ха, от която иглолистни култури от бял и черен бор заемат 89 544 ха (15%). 

По време на събитията, стана ясно, че тези култури са създадени извън естествения им ареал, на по-ниска надморска височина и при различни от характерните за тях условия на месторастене. През последните две десетилетия здравословното състояние на боровите гори в цялата страна, включително и на територията на ЮИДП, е нестабилно и с тенденция към влошаване. 

Наблюдават се интензивни съхнения и силно изреждане на короните. Основните причини за това са продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които са довели до чувствително намаляване на водните запаси в почвата и последващо физиологично отслабване на дърветата. 

Понижената устойчивост на боровите култури създава предпоставка за развитие на гъбни патогени и нападения от насекомни вредители, които ускоряват процесите на съхнене. Интензивността на съхнене варира в зависимост от условията на месторастене, възрастта на дърветата, наличието на повреди от абиотични фактори и насекомни вредители. 

На събитияга бяха представени данни, от които става ясно, че за периода от декември 2023 г. до юли 2024 г., площта на увредените от фитопатогенни гъби иглолистни култури в териториалния обхват на ЮИДП е 6 487 ха. От тях в 3 983 ха нападението е слабо (от 1 до 25%), в 2 076 ха – средно (от 26 до 60%), и в 428 ха – силно (над 60%). 

Най-влошено е здравословното състояние на белия и черния бор в Старозагорска област (4 138 ха или 64%). На територията на Хасковска област увредените гори от фитопатогенни гъби са на площ от 1 247 ха (19%), в Сливенска и Ямболска област – на площ от 909 ха (14%), а най-слабо засегнати са горите в Бургаска област – 193 ха (3%). 

С цел подобряване на здравословното състояние на културите и превенция на оставащите жизнено стабилни дървета, териториалните поделения предприемат незабавни действия за отсичане на болните дървета. За настоящата година е предвидено провеждане на санитарни сечи върху площ от 3 811 ха. 

Теренните проверки в увредените иглолистни гори продължават, за да се дадат предписания за необходимите лесовъдски мероприятия. Провеждането на санитарните сечи в засегнатите горски територии няма да доведе до създаване на опасност от ерозионни процеси или до драстична промяна в ландшафта. 

Лесовъдите в ЮИДП работят усилено за устойчивото стопанисване на гората, като взетите експертни решения са изцяло научно-обосновани и с мисъл за устойчивото им управление.