ЮИДП подписа споразумение за сътрудничество за предотвратяване на пожари

“Югоизточно държавно предприятие” ДП гр. Сливен участва в подписването на споразумение за сътрудничество и взаимодействие между общините в област Стара Загора, “Югоизточно Държавно предприятие” ДП гр. Сливен, Регионална Дирекция по горите-Стара Загора, Регионална Дирекция Пожарна безопасност и Защита на населението - гр. Стара Загора и Лесотехнически Университет - гр. София.

То бе инициирано в резултат от работно съвещание, проведено на 28.05.2024 година на тема: Интегрирано управление на ландшафта за предотвратяване на значими пожари – пилотни действия през пожароопасен сезон 2024 година по международен проект на ЕС: Иновативни технологии, социални, екологични и икономически решения за устойчиви на пожар територии в Европа – FIRE-RES. Събитието по подписване се състоя на 17.07.2024 г. в заседателната зала на Община Казанлък. 

На него присъстваха зам.-министърът на МЗХ д-р инж. Мирослав Маринов, директорът на ИАГ инж. Стоян Тошев, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, директорът на ЮИДП-Сливен инж. Димчо Радев, директорът на РДПБЗНД-Стара Загора ст. комисар Стоян Колев и доц. д-р Георги Костов - преподавател в ЛТУ. 

Зам.-министър Маринов поздрави участниците за инициативата и подчерта колко е важен приносът на науката за превантивни действия срещу пожарите в горите. Той отбеляза, че търсенето на взаимовръзка между всички участници в проекта е от ключово значение, за да се реализират на практика ползотворни решения в борбата с пожарите. 

Директорът на ЮИДП-Сливен инж. Радев благодари на участниците в споразумението и на всички горски служители, които винаги са на първа линия при борбата с горските пожари. Той заяви, че включването на предприятието в това споразумение е несъмнено, защото превантивните действия и общите усилия на отговорните институции са в основата за справянето с горските пожари. 

Инж. Радев допълни, че само от последните огнени бедствия на територията на предприятието са изгорели над 100 хил дка и апелира за отговорност и самосъзнание, защото човешката небрежност е основната причина за разразилите се пожари през последната седмица. На срещата бяха представени основните цели и принципи на споразумението, редът и начинът за осъществяване на сътрудничество, както и ангажиментите, които поема всеки от участниците. 

Горските служители в поделенията на ЮИДП в област Стара Загора по подходящ начин ще бъдат включени в контрола и превенцията на пожари в териториите в обхвата на своята ежедневна дейност, по време на ежедневните си обходи в поверените им територии, включително и в съседните земеделски и урбанизирани площи.