Започва ловният сезон за дребен дивеч

Днес се открива ловният сезон за отстрел на дребен дивеч.

Дава се старт за ловуване на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. 

Ловуването ще се извършва само с писмени разрешителни (по образец), издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони, специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС, и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район. 

Ръководството на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен поздравява ловците, служителите от горските и ловните стопанства и всички природолюбители с откриването на ловен сезон 2024-2025 г. и апелира за повишено внимание и отговорност при провеждане на ловните излети. 

Тази година, ловният сезон се открива на фона на множество пожари и продължителна тежка пожароопасна обстановка. 

Нека всеки спазва противопожарните правила, установените норми за отстрел и мерките за безопасност, при спазване на ловната етика и ловното законодателство. 

Очаква се поне 50 000 ловци да излязат в ловните си райони въпреки горещините.

Председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев напочни, че и през последната година е загинал ловец при ловен инцидент. По тази причина по негови думи е важно да се спазват правилата.

"Трябва да сме много внимателни в полските и горските територии, защото има висок риск от възникване на пожари. Също така обръщам внимание да се спазва стриктно дисциплината при боравене с ловно оръжие и разбира се, нека да не забравяме и всички правила, които законът за лова изисква да спазваме по време на ловните излети", посъветва той.

В сряда правителството прие промяна в Правилника за прилагане на закона за лова, която засяга нормата за отстрел.

Василев поясни, че отстрелваната норма вече е намалена от 8 на 3 и когато става въпрос за гургулици, трябва да бъдат отстрелвани до три броя гургулици на ловец.

Изпълнен с положителни емоции и успешен ловен сезон на всички български ловци пожела той.