Екзотика: Пресни лангусти на пазара в Бургас

Вижте рецепта за ястие от средиземноморските афродизиаци

Пресни средиземноморски дарове вече се предлагат на пазара в Бургас. В това се увери репортер на burgasdream.com днес.

Пресни лангусти и малки октоподчета се продават на някои от рибните магазини на пазара „Краснодар“ в морския град. Морските дарове са внос от Гърция и Турция. Те се транспортират в специални хладилни камиони, при подходящи температури и условия, за да пристигат в България живи. Цената на лангустите е 10 лв. за килограм, а на октоподите – 12 лв./кг. 

Предлагат се и много местни алтернативи на екзотичните аквакултури, които още от древността са нарочени за афродизиаци. Скаридите се харчат по 5-7 лв./кг, мидите с черупки – 3 лв./кг. Ядки от миди се предлагат за 8 лв. килото, а от рапани – за 10 лв.

Ето и една рецепта за лангусти:

Продукти:

800-1000 г лангусти;

100-150 г, козе (или овче) сирене;

2-3 пресни домата;

1-2 скилидки чесън;

1 чаша бяло вино (100-150 мл.)

1 ч.л. риган;

1-2 с.л. зехтин;

сол и черен пипер на вкус.

Приготовление: 

В подходяща по големина тенджера кипвате подсолена вода и слагате лангустите да се варят. Когато придобият ярко червен цвят са готови (10-15 мин.).

През това време в тиган си правите доматения сос: загрявате зехтина, слагате на едро нарязания чесън, махате го малко преди да загори, гасите с предварително обелените домати, доливате виното, слагате и малко солчица. Оставяте соса да ври докато остане само на мазнина. Гасите котлона и поръсвате с ригана, малко прясно смлян черен пипер и натрошено сирене.

Лангустите поставяте в подходящо плато или чиния, заливате с все още топлия сос и сервирате. Страхотно мезе за узо или бутилка изстудено бяло сухо вино.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови