Изба Салла Естейт съчетава виното с историята

Винарска изба „Салла Естейт“ е следващият участник във ВинотоФест, който ще се проведе на 1 и 2 юли в експоцентър Флора в Бургас.

Избата е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

Винарната има престижни награди.

SALLA Cabernet Franc 2013 спечели Голям златен медал от Concours Mondial de Bruxelles, а с него и повече самочувствие и повече приятели на Българското вино по света. 23-тото издание на световния конкурс през 2016 година се проведе в Пловдив.

В конкурса „Винен индекс“ за 2015 год. отличените вина са „Каберне фран“ 2013 с голям златен медал при червените вина и „Шардоне барел ейдж“ 2012 със златен медал при белите вина.

В „Салла Естейт” получавате неповторимо усещане за чисто, хубаво, добро; дегустация на чудесни вина, вкусна домашна кухня, езда на елитни коне, разходка с файтони и много, много история.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови