Фурор: Първото синьо вино дойде в Бургас /снимки/

Pasion blue събра ценители – любители и професионалисти

Новият хит сред вината това лято е ярко синьото. След розето и оранжевото, може би цветът не трябва да ни учудва, но той поразително напомня на течност за чистачки.

Вкусът обаче е като на леко бяло вино, освежаващо и подходящо за лятото.

Тази вечер Бургас опита първото синьо вино. То бе предложено на безплатна дегустация в Енотека. Pasion Blue Wine събра много ценители на виното, сред които артисти и сомелиери.

Pasion Blue направено от 100% грозде Шардоне, обясни Джавид, който проведе дегустацията. Това е уникален сорт на грозде за разработване на бяло вино, a също так се смята за най-добро грозде за произвеждане на шампанско.

„Избата ни е Санта Маргарита, намира се в Кастиля, Испания. Създадена е през 2003 г. и сега имаме 140 хектара лозя. За Pasion Blue се подбират най-хубавите лозя, смесват се бяло и червено грозде, добавя се „органик пигмент“, добит от люспата на гроздето. Всичко се контролира по ЕС законите. Виното подхожда на рибни ястия, суши и десерти. Вече любителите на виното могат да имат избор не само между червено, бяло и розе. Синьото вино направи революция. Предлага се само в 7-8 европейски столици. В България се предлага в София, а от днес вече и в Бургас“, обясни за burgasdream.com Джавид.

„Pasion Blue е леко, само 11%. Затова е подходящо за лятото и върви и с десерти, и със сирена, и с риба“, коментира собственичката на Енотека Мартина Дуганова.

Гостите останаха доволни от качествата на синьото вино. Сред тях бе сомелиерът Коста Канариев, който обсъди най-новите тенденции във винопроизводството с Джавид /на снимката горе/. Предстои изработването на следващ хит – виолетовото вино, дочу репортер на burgasdream.com.

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови