По-слаба реколта от Мускат Отонел и Мерло в Бургаско

Ще поскъпне ли гроздето и как ще се отрази това на цената на виното

Гроздоберът в Бургаския регион започна със седмица по-рано, съобщи за председателят на Лозаро-винарската камара в Бургас Росица Симеонова, цитирана от Фокус. Тя отбеляза, че стартът е даден в дните между 15 и 20 август т.г. с брането на сорта Мускат Отонел.

В районите на Камено и на Карнобат кампанията по прибирането на узрелите гроздове е започнала от 22 август, а на по-слабите места към 15 август. 

Росица Симеонова не съобщи какви са добивите досега, но те са по-ниски от обикновено. Като причина тя изтъкна неблагоприятните атмосферни условия в периода на цъфтеж – първоначално много дъжд, а след това суша. 

„Неблагоприятните сезонни влияния се отразиха на муската като на много места имаше изресяване. Това от своя страна е предпоставка за по-нисък добив”, обясни Симеонова. 

Тя подчерта, че в зависимост от това дали в периода на суша гроздовите масиви са поливани, добивите би могло да варират от 600 кг до 1,500 кг – 2000 кг. Атмосферните условия са оказали негативно влияние и над останалите сортове грозде. Изресяване освен по Мускат Отонел е имало и по мерлото, засегнати са отчасти траминер и каберне.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови