Как се приготвя „странджада“

Най-новото разхладително питие през това лято се нарича странджада. Името, както и рецептата са на семейство Димитър Станчев и Ралица Кунева.

Двамата са екипът на "Пчеларска ферма Странджа" и участват в МастърФест, който в момента тече в експоцентър Флора в Бургас /3, 4 и 5 септември/.

Ралица издаде съставките на странджадата, която е освен освежаваща и приятна на вкус напитка е и много полезна и здравословна, защото съдържа пчелен мед. Пчеларите забъркват питието от три вида цитрусови плодове – портокал, лимон и лайм, като добавят и мед. Долива се изворна вода, слабоминерализирана, слага се и лед.

Медът обаче трябва да е точно определен вид – от метличина, акация и резене. 

Резенето е подобно на копъра растение, обясни Ралица Кунева. Използва се и като билка при камъни и възпаления на бъбреците, колити, при кашлица. Облекчава стомашните болки, има диуретичен и противовъзпалителен ефект. Заради употребата му като билка е познато с името аптекарски копър.

Ралица и Димитър започват през 2009 г., а сега стопанството им вече е с 800 кошера и над 7000 дка арендувана земеделска земя. 

Практикуват подвижно пчеларство, именно затова реколтата им е разнообразна. Кошерите се местят в зависимост от пашата - рапица, акация, липа, кориандър, слънчоглед, а освен това имат и стационарен пчелин в сърцето на Странджа, където събират билков и манов мед.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови