За 5 лв. сувенир от Созопол: Бурканче сладко от смокини 

ВИЖТЕ АВТЕНТИЧНАТА РЕЦЕПТА НА СОЗОПОЛСКИТЕ БАБИ

На-вървежният сувенир за туристите в Созопол е бурканчето сладко от смокини, видя екип на вurgasdream.com.

От десетилетия созополските баби ще се запомнят с предлагания от тях деликатес и то по рецепта, която се предава от поколение на поколение.

Освен неповторимия вкус, сладкото от смокини това лято е и на съвсем прилична цена – 5 лв. за бурканче от 300 мл. За да не бъде излъган туриста обаче, той трябва да си купи „сувенирчето“ директно от неугледна на вид сергия, а не от лъскав щанд, сочи опитът. В противен случай рискув да попадне на менте – купено от хипермаркет сладко, разсипано в бурканчета с етикет „домашно“.

Ето и созополската рецепта за сладко от зелени смокини. Тайната е, че се прави от мъжките плодчета. Предупреждаваме, трудоемка е и дебютантът не винаги успява да сполучи:

Събират се смокините, изрязват се дръжките, набодват се с вилица, за да имат дупчици и първата вода се вари с щипка син камък, за да се запази зеленият цвят. После се измиват хубаво, вари се втора вода, пак се измиват, трета вода и след това се изстискват една по една от водата. 

На 50-60 смокини се слага 1 литър вода и 1 кг захар. Накрая се слага лимон, за да не се захаросат плодовете. Свареното сладко се налива в бурканчета, запечатва се, стерилизира се.

Хубавото сладко се прави от мъжките смокини. Те връзват плод и след това окапват, не зреят – първо излиза смокинята и след това листата. При женските на женските първо излиза листенцето и след това плода. Някъде след Богородица женските вече зреят. Хубавото сладко се получава само от мъжки смокини, защото другите имат семки вътре и не е толкова добро. 

Текст и снимка вurgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови