Лозята на Chateau Des Bergers се засаждат с лазер

Винарската изба гостува в Бургас на Ден на виното и хляба

Бургазлии опитаха прекрасните вина на Chateau Des Bergers в експозиционен център "Флора" по време на Деня на виното и хляба, на 27 ноември.

Шато де Берже е в землището на село Овчарово, в подножието на североизточните склонове на Преславската планина. 

От откъсването на грозда до постъпването му във винарната изминават само 20 минути. Тук той преминава през различните етапи на подготовка по естествения път на гравитацията, планиран още при създаването на Шато де Берже. Съоръженията за винификация са произведени от италиански компании и френска фирма, на която са се доверили и от Moet & Chandon. Терморегулацията е австрийска и гарантира идеални условия за създаването на вино. На финала ценната течност се отлага в оригинални френски дъбови барици (barriques) с вместимост 225 л.

Засаждането с лазерна садачна машина и подкрепянето с метална опорна конструкция дава възможност лозичките да се обработват изключително прецизно, a гроздовете да узряват равномерно. За тях се грижат местни специалисти, които стриктно спазват технологиите и ги съобразяват с индивидуалните условия на тероара (terroir), които добре познават. При пролетната резитба те намаляват наполовина гроздовете и осигуряват ефективен растеж на сорта.

С разработването на лозята е ангажиран френският енолог Пол Борд (Paul Bordes). След обстойно запознаване със специфичния климат и вкуса на почвата той определя за най-подходящи и обещаващи сортовите култури Каберне Фран (Cabernet Franc), Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon), Пино Ноар (Pinot Noir), Мерло (Merlot), Шардоне (Chardonnay) и Совиньон Блан (Sauvignon Blanc).

Снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови