Нова Гларус бира изкушава ценителите от утре

Премиерата на новата бира ще започне точно в 19:00 в Бургас (в Папа биър), във Варна (в бар Щайгата), в София (в Габа бар) 

В празничните зимни дни варненската крафт пивоварна Гларус Крафт Брюинг представя за пръв път на пазара нова бира Glarus от по-висок клас. Glarus Black Sea India Pale Ale - IPA (Черноморска ИПА) слага началото на серията Glarus Signature от нефилтрирани бири за ценители.

На 15 декември, четвъртък, едновременно в три града ще бъдат отворени първите бутилки от новата Черноморска ИПА. Тройната премиера на новата бира ще започне точно в 19:00 във Варна (в бар Щайгата на ул. Ст. Стамболов 4), в София (в Габа бар), и Бургас (в Папа биър). На следващия ден бирата ще може вече да се открие и в магазин Авери биърс на ул. Архимандрит Филарет 9 във Варна, както и в партньорската мрежа на Glarus в страната.

Историята на пивото разказва Главният пивовар на Гларус – Деян Иванов: „Всичко започва през 18. век, когато разпръснатите по цял свят поданици на Британската империя търсят начини как да си доставят от Англия чак до най-далечните колонии любимата бира. Пивото трябва да издържа на горещините и на дългия път. Тогава майсторите пивовари откриват, че по-високото охмеляване чувствително увеличава трайността и стабилността на бирата. Това е началото на истинска революция в пивоваренето, а създаденият тогава стил India Pale Ale в днешно време е на почит сред крафт индустрията в Европа и Америка. IPA дава възможност да се правят наистина уникални, даже екстремни бири със страхотен аромат и комплексност. За нашата версия на най-актуалния стил в съвременното пивоварене ние избрахме класически вариант на нефилтрирана бира. Подбрахме за новото пиво само хмелове, отгледани в България, комбинирахме ги с английска бирена мая, а за да напомним за нашата морска връзка, нарекохме новия „Гларус“ Black Seа India Pale Ale – Черноморска ИПА. Ще се радваме, ако всички, които опитат новия ни крафт ейл, почувстват вкуса на празниците.“

Изкушените от крафт културата, които вече са дегустирали Черноморската ИПА, казват, че в нея ще открием типичната за стила изразителна горчивина и благородния аромат на сухото охмеляване. 

Glarus Black Sea India Pale Ale е с 6% алкохолен градус, светъл, до златист кехлибарен цвят, в аромата му се усещат цитруси, бор и билки, а вкусът е освежаващ, приятно горчив, с намек за карамел. Бирата е със средно плътно тяло и средно висока карбонизация. Препоръчва се към сирена, пикантни ястия и ядки, а идеалната температура на поднасянето й е 6-8 градуса.

На разположение на познавачите на крафт пивото у нас са и всички ценени от тях бири от гамата на Гларус - Glarus Special English Ale, Glarus Porter, Glarus Premium Pale Ale, Glarus Dubbel и Glarus Saison. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови