Винопроизводители с номинации в Burgas Business Awards

В престижното издание, отличаващо най- добрите компании от Бургас и региона Burgas Business Awards тази година, са номинирани две от най- предпочитаните винарски изби.

Винарска изба Шато Сунгурларе се намира в гр. Сунгурларе и е една от младите в региона. Създадена през 2012 г., избата е ориентирана към производството на къси серии качествени вина.

Кръстопътното място на долината винаги е давало предимство за поминъка на местните хора. Традиционен за този край е сорта Сунгурларски мискет, който напоследък започва да напомня за себе си.

Философията на Шато Сунгурларе е да създава вина със собствен характера формиран от климатичните особености и тероар на Сунгурларския регион постигайки неповторим баланс и елегантност във вкуса и аромата.

Шато Сунгурларе разполагат със собствени 400 дка лозя, където отглеждат сортовете сунгурларски мискет, италиански ризлинг, шардоне, мускат и мерло, пино ноар, сира и сувиньон блан. 

Преработват около 250 тона грозде, които превръщат в бели, розета и червени вина в 2 серии – Chateau Sungurlare и Winefields

Сградата на избата е изградена в характерен възрожденски стил и си заслужава да се разгледа и отвътре. На място се предлагат дегустации и може да се закупи вино от фирмения магазин

Виното е и история на раждането и израстването на традицията и качеството. То е история за приключение и усилия за работа и умение, за преодолени трудности и успех.

В номинациите тази година на престижните награди за бизнес в Бургас участва и Винарска изба Страцин. Тя е разположена в района на Поморие – район със стари традиции във винопроизводството. Винарната започва дейността си през 2015 година и е оборудвана със съвременна и модерна техника. Ориентирана е към производство на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ).

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, като в сортовия ни състав са включени най-известните сортове или „звездите” на винения свят. Това са белите: Шардоне, Совиньон блан и Мускат, и червените: Каберне Совиньон, Мерло и Сира. 

Лозята са засаждани в периода между 2006-та и 2010-та година, като посадъчния материал е доставен от Франция. Сортовете, подложките и клоновете на лозите са подбрани индивидуално за всеки сорт, като сме се стремяли да бъдат за висококачествени вина. Лозовите масиви са разположени на землището на Поморие и в района на винарната.

Винарска изба Страцин е носител на десетки престижни награди и отличия от национални и Международни конкурси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови