Кило коприва стигна кило свинско

Тази пролет килограм коприва достигна цената на килограм свинско месо, установи проверка на Нова ТВ. 100 грама коприва се продава за 1,50-2 лева на места.

Щом пукне пролетта и всичко започне да става зелено се показва и копривата. На места тя е в изобилие и всеки може да си набере, колкото иска. „Връхчетата берем. От моята баба знам, че те са най-лечебни и най-хранителни”, казва Калина Найденова. Самодейците от читалището в берковското село Гаганица ни показват къде зеленолистният зеленчук е напълно безплатен. Обикновено расте, където земята не се обработва.

За няколко минути Калина напълни кошница с коприва. С усмивка ни разказва, че в миналото, освен за основна храна на трапезата, копривата е служила и като средство за възпитание. „Баба ми казваше „Ах, тези ръчички, ще пипат ли вече, ще правят ли пакости? Я чакай да ги нажаркам”. Много пъти съм я опитвала как пари копривата, защото бях палаво дете“, спомня си тя.

От копривата могат да се приготвят различни бързи и много вкусни гозби като комбус и джуркана, може и да се панира с яйца и брашно. С букет от свежа коприва може да си приготвим и домашна лютеница.

Рилка Иванова казва, че пролетната коприва помага за пролетната умора. Жените съветват тези, които искат да ядат безплатно коприва,  да отидат на село.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови