Кои са най-добрите BG вина за 2023 година

В България все още не може да бъде променен вкусът към предимно червени вина. Такива доминират и класацията на 50-те най-добри през 2023 г. 

Но все пак сред 10-те най-добри има и бели. Това даде повод на класираните от журито на трето място да кажат, че в България могат да се правят и много добри бели вина. На тази позиция журито постави Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021.

Класацията на DiVino освен това му отреди и наградата за най-добро българско бяло вино за 2023 и най-добро вино от Северното Черноморие.

Общото 7 са белите вина в цялата класация Топ 50.

На второ място в Tоp 10 е Minkov Brothers Enoteca Cabernet Sauvignon 2017, което печели и регионалния приз за най-добро вино от Южното Черноморие.

Българските вина стават все по-добри и класацията между тях е въпрос на няколко стотни, коментираха организаторите пред "Дневник" наскоро.

Журито определя най-доброто за 2023 година като пищно и хармонично - купаж между сира и вионие реколта 2017 на Иво Върбанов, наречено I Got Rhythm. То следва името на творба от Гершуин, което не е изненада предвид кариерата на пианист на самия Върбанов. Виното му се прави в изба "Братанов" в Харманли, където енолог е Мария Стоева. "Идеята е на Иво, изпълнението мое", каза тя пред "Дневник" минути след като получи наградата. 

В класацията следват две определени от журито като великолепни бели вина: споменатото вече Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021. На четвърта позиция е Stephan Pirev Wines Rhine Riesling RdP 2021, чиито автор, енологът Стефан Пирев, беше удостоен с Наградата за особени заслуги към българското винарство.

За 13-а поредна година дегустационният екип на DiVino определя Tор 50 на българските вина възоснова на оценките от редовни дегустации през годината. На финала всички 50 вина са дегустирани от панел от 15 дегустатори, чиито оценки определят DiVino Tор 10. 

Идеята на класацията DiVino Tор 50 е да отдаде заслуженото на българските винопроизводители, казват организаторите.

DiVino TOP 10 на 2023 година:

1. Ivo Varbanov Syrah & Viognier I Got Rhythm 2017

Най-добро българско винo на 2023

Най-добро българско червено винo

Най-добро вино от Сакар и Източни Родопи

2. Minkov Brothers Enoteca Cabernet Sauvignon 2017

Най-добро вино от Южно Черноморие

3. Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021

Най-добро българско бяло винo

Най-добро вино от Северно Черноморие

4. Stephan Pirev Wines Rhine Riesling RdP 2021

Най-добро вино от Северозападна България

5. Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Mavrud Karadere 2018

Най-добро вино от Източна Тракия

Най-добро червено вино от местен сорт

6. Kapatovo Shiraz Reserve 2020

Най-добро вино от Долината на Струма

7. Yamantievs Marble Land Red Blend 2020

8. Katarzyna Mavrud 2020

9. Georgiev / Milkov Mavrud Novi Izvor Vineyard 2022

Най-добро вино от Западна Тракия и Розова долина

10. Zlaten Rozhen Family Reserve Melnishki Cepage 2021

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови