Вижте фокусите с храната в хотелите на морето

Сготвеният ориз днес на обяд, поднесен с пилешко бутче, вечер излиза като прясно приготвен със зеленчуци, а на другия ден – с миди. Това са само част от практиките за оползотворяване на остатъците в кухните на хотелите, предлагащи олинклузив, разказаха бивши и настоящи готвачи, цитирани от burgas24.bg. За да се съхрани, оризът пък се кисне в бульони, като по този начин не изсъхва и се запазва в свежо състояние.

Всеки, който работи в такава кухня, е наясно, че не трябва да готви гарнитурата заедно с месото, тъй като така поема от вкуса и аромата му, разказа опитен готвач. Руската салата, като вкисне, се измива в гевгир и се овкусява отново с майонеза.

Бутчето от обяда, както и пържените картофи се кълцат и се превръщат в супа на другия ден. Увехналите марули и домати стават пък на "супа по френски“ и още много тънкости за готвене без отпадъци прилагат майсторите в кухните. Ягодите от украсата на десертите, като потъмнеят, се преработват термично с желатин и се пасират и се използват отново за декориране на торти и сладкиши. 

Такива практики има не само в хотелите, но и в много ресторанти и пицарии у нас. Например най-скъпите пици са с морски дарове, но реално продуктите са замразени и много често са с изтекъл срок на годност, но като се измият и се обработят термично, не се усеща вкусът, сподели Иван Стоев, работил в пицария в София. 

Икономиите от храна винаги са били част от политиката на хотелите, но в момента те са се превърнали в истинска мания. Заради галопиращата инфлация и непрестанно растящите цени базите, които предлагат изхранване "на корем“, сервират възможно най-евтините продукти, а неизядените гозби се сервират по два и по три пъти, префасонирани в нови блюда, но със същия вкус и качество. 

Всеки, който веднъж е посетил All Inclusive, повече не повтаря, споделят туристи в мрежата. "Храната беше повече от ужасна. Платихме  All Inclusive, за да ни излезе по-евтино, а всъщност се оказа, че платихме двойно. Защото веднъж платихме за храна, която не ставаше за ядене и се наложи да се храним извън комплекса и да си плащаме допълнително", оплаква се пловдивчанка от известен хотел в Слънчев бряг. 

Обществена тайна е, че сервираните на закуска сирене, кашкавал и масло всъщност представляват имитиращи продукти, които нямат нищо общо с млечните. Истински са само варените яйца и маслините, защото за тях не са измислени по-евтини заместители.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови