Защо поскъпна цацата на плажните капани

Oт 20 до 25 лева излиза порция цаца с бира в морските курорти през това лято. Това показа проверка на "Телеграф“ по заведения в морските курорти и градчета.

Порция от дребните рибки струва от 10 до 15 лева, като цената зависи от това дали я поръчвате на плажа или в заведение в курорта. Заради жегите това лято обаче има дефицит, а търсенето е голямо, обясниха рибари.

На много от борсите цацата е замразена, но има пресни миди.

Все по-малко заведения във Варна предлагат цаца, а заради високото й търсене цените на този вид риба са умишлено завишени. Средно 25 лева плащаме за порция трицона, пържени картофи и една бира това лято по плажните капанчета във Варна. 

Чиния от 300 г с цаца варира между 6-12 лв., пържените картофи без сирене са между 5 и 8 лв., а бира от 500 мл се търгува от 4 до 8 лв. в зависимост от марката й.

"В момента рибата е малко заради високите температури на морската вода. Срещат се предимно дънни риби, главно иларии, пише "Телеграф". Тази година много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме в началото на сезона, влезе надълбоко в по-хладни води", обяснява рибарят бай Ненчо.

"Много е топло за цацата. Сафридът се изкупува в рамките на 5-7 лева, но на рибната борса се търгува 10-12 лева. Попчето по 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига, понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е той.

По борсите цацата върви по 4 лева за килограм, а калканът стига до 40 лева за кило.

В момента е сезонът на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. На борсата вървят по 4 лв. за килограм, а в заведение по 10 лв. за порция натюр (с масло и чесън) от 500 г с черупките.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови