Всяка бутилка вино с етикет-шедьовър

Любовта между изобразителното изкуство и виното приема най-различни форми, но най-синтезираният й образ е етикетът за вино.

От сложна абстрактна живопис до пълния минимализъм на калиграфията, етикетите са онзи инструмент, с който винарите се опитват да дадат лице на своето вино.

Животът на хартиените етикети започва на кръстопътя на две събития -  разширяващата се търговия с вина и откриването на лепило, което да залепва хартия към стъкло. Те стават масово явление около 60-те години на ХІХ век. Постепенно около суховатите надписи се появяват винетки, а буквите стават по-пищни, с украса и орнаменти. Създават се и първите рисунки - на лозя, замъци и грозде. Логично, винените етикетите отразяват стила в изкуството на всяка епоха: има ги в стил Наполеон ІІІ, в стил ар деко в самото начало на ХХ век, в стил ар нуво двайсет години по-късно.

През 70-те години на ХХ век на пазара пробиват избите от Новия свят, по чийто път тръгват и млади модерни производители от Стария. Графичният дизайн се отърсва от застоялите правила и се обръща към по-изчистени линии, особено в новите региони от винарската карта. Техните етикети са опростени, балансирани, с ясни надписи.

Днес винените етикети са сложно изграден елемент от голяма индустрия. Да се постигне баланс между качеството и стила на виното и неговия етикет не е проста работа и в големите компании са ангажирани цели екипи, в които влизат не само дизайнери и експерти по маркетинг, но и юристи, запознати със законовите изисквания. И дори специалисти по народопсихология. Често едно и също вино се появява на отделните пазари с различен етикет, отговарящ на настройката и вкусовете на местните потребители. При разработването се взимат предвид дори фактори, като например дали в съответната страна виното за вкъщи се купува по-често от жени или от мъже.

"Катаржина Естейт" е избата с водеща концепция по темата за изкуството на посланието върху бутилка в България.

„Contemplations” един от най-успешните български  винени брандове.

Етикетите  на тази серия вина  са с интересна история във времето, като до момента са създадени над 100. Всеки един от тях е своеобразен шедьовър с оригинална идея на презентация на различни теми. Уникалната концепция на бранда са 6-те  бутилки вино в един кашон с различни етикети, но подчинени на една тема - независимо дали изразени с елементи от изобразителното изкуство, литературата, науката, фолклора и др.

А уникалната колекция KATARZYNA RESERVE LIMITED EDITION с етикети-картини е произведение на изкуството.

Много можем да говорим за всички етикети на Катаржина Естейт, но предпочитаме на 24 юли, петък, да оставим те сами да Ви проговорят в Къщата на Виното при Дундакови.

Няма да са Ви празни и чашите:

 LA BELLA Rose  Syrah 2014 г.Светъл розов цвят с лек виолетов нюанс. Елегантен аромат, напомнящ зрели горски плодове и ванилия. Сочно и свежо тяло, с плодов вкусов аромат, хармоничен и приятен финал.

LA BELLA Шардоне, Вионие, Совиньон Блан и Траминер 2014 г. златист лунен цвят и гланцов блясък. Атрактивен многопластов  нос, в който се долавя акценти на екзотични цветя и мед. Мека  атака, балансиран и добре изразен свеж, плодов  аромат ,съчетан с хармонични дъбови нюанси, допълващ се от нотки на бадемово масло и препечена портокалова кора. Впечатлява  с дълъг финал и нежен послевкус.

 

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови