Обявяват концесии на 11 плажа в големи курорти

Във вторник туристическото министерство приключи обществена поръчка за избор на фирма, която да проучи всяка от ивиците, а избраният победител е дружеството "Инженерингсервиз - София"

Туристическото министерство проучва възможността да стартира концесионни процедури за 11 плажа в големи морски курорти. Сред тях са такива в Несебър, Слънчев бряг, Албена, Св. Константин и Елена и др.

Част от тези плажове в момента имат наематели, а други са с изтичащи договори за концесии.

Решението за кои от тях ще бъдат обявени процедури ще се вземе след анализ на всяка от ивиците, за които вече има избрана фирма.

През миналата зима министерството отдаде осем плажа на концесия за 20 години, като конкурсите бяха критикувани заради кратките срокове за провеждането им – около 20 дни за всеки от тях.

11 потенциални концесии

Сред потенциалните концесии на 11 плажа в големи курорти са „Несебър-юг“ и „Слънчев бряг-север“, плажовете „Албена“, „Слънчев ден“ и „Ривиера“ в едноименните курорти, четирите плажа в Св. Константин и Елена – северен, южен, голям и малък плаж, както и ивиците „Св. Влас-болницата“ и „Централен“ в Царево, съобщава capital.bg.

Във вторник туристическото министерство приключи обществена поръчка за избор на фирма, която да проучи всяка от ивиците, а избраният победител е дружеството „Инженерингсервиз – София“.

Така тази компания ще трябва да направи технически, правен и финансов анализ за всеки плаж, както и да представи предварителни проекти на решение за откриване на концесионна процедура, изготвяне на конкурсна документация и договор. Това трябва да се случи за един месец след подписването на договора, което вероятно ще се случи в близките дни.

От туристическото министерство обясниха още, че планират да проучват възможностите за отдаване на концесии за всички плажове, чиито договори изтичат през 2018 г.

„Идеята е повече плажове по българското Черноморие да имат стопани, тъй като в противен случай осигуряването на спасители, медицински пункт и почистването на плажовете по закон са задължение на областните управи по места, тоест тези разходи са за сметка на българския данъкоплатец“, казват още от ведомството, допълвайки обаче: „Изборът на концесионер не е на всяка цена, а се прави след детайлен анализ и се прави след съгласувани с експерти от други ведомства.“

В края на предходния си мандат настоящият туристически министър Николина Ангелкова беше обявила, че се подготвят около 60 плажа за отдаване на концесии.