Строят се нови ваканционни комплекси само между Поморие и Бургас, Созопол и Дюни

Огромна част от замразените покрай кризата през 2009-2010 г. ваканционни проекти продължават да стоят на етап проектиране и груб строеж и това лесно се забелязва с първата разходка по морските курорти. Основната причина за това, разбира се, е трудният пазар, водещ и до намаление на цените. 

Данните на "Бългериън пропъртис" показват, че средната цена, на която се сключват сделки в Слънчев бряг през първата половина на годината, е 530 евро за кв.м, което е малък ръст спрямо миналата годината - тогава цената е била 505 евро/кв.м. 

Средните нива в Созопол пък са около 600 евро/кв.м, посочва още агенцията. Според данни на сайта imot.bg средната офертна цена на едностайни и двустайни имоти по морето е малко по-ниска спрямо 10 години (виж таблицата), но вероятно сега сделки се сключват с отстъпки.

Според представители от сектора в момента нови проекти има предимно по Южното Черноморие. Едната зона, в която започват строежи, е регионът на Поморие, включително и пространството между Поморие и Бургас. Към тези имоти обаче има по-скоро интерес, свързан с постоянно местоживеене предвид близостта и добрите пътни връзки с областния град. 

Други региони, където има нови проекти, са около Созопол - в района между града и комплекс "Дюни", някои от по-големите къмпинги по Южното Черноморие, както и Св. Влас и Слънчев бряг, където има отделни нови и размразени проекти. Като цяло обаче строителната активност в сектора остава ниска за разлика от хотелиерството, където през последните години бяха построени и стартирани повече нови големи обекти.