Как да определим цената на земеделската земя? /част II/

Продължение:

Категории земи

Тук трябва да припомним, че земеделските земи в България се категоризират в 10 категории или т.нар. бонитетни категории, според продуктивните възможности на почвите, климатичните условия, релефните и технологичните качества на земята, пригодността й за производство на различни видове растителна продукция и наложените ограничения на използване на земята.

Десетте категории се определят според оценката на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури. Според разделението на земеделските земи с най-високо качество са тези от първа и втора категория, като то постепенно намалява до десета.

***

Първа категория - земи с бал над 90;

Втора категория - земи с бал от 81 до 90;

Трета категория - земи с бал от 71 до 80;

Четвърта категория - земи с бал от 61 до 70;

Пета категория - земи с бал от 51 до 60;

Шеста категория - земи с бал от 41 до 50;

Седма категория - земи с бал от 31 до 40;

Осма категория - земи с бал от 21 до 30;

Девета категория - земи с бал от 11 до 20;

Десета категория - земи с бал до 10 вкл.

***

Пазар на земеделската земя

Пазарът на земята е средство за смяна на собствеността. Преставлява съвкупност от субекти, една част от които имат земя и желаят да я продадат и друга част, които желаят и могат да я купят. Той се характеризира с два показателя - размер на пазара и цена на пазара.

Размер на пазара

Размерът на пазара се характеризира с количеството земя, която се оферира за покупка или продажба на определен период.

Определя се от следните фактори:

- колко земя се онаследява.

- размер на пазара на земя се определя от т.нар „затворен семеен пазар”. Това са земи, които се продават м/у членове на една фамилия.

- много съществени фактори, които могат да променят размера на пазара са от една страна каква част от населението се нуждае от свежи пари за бит или бизнес извън земеделието, а от друга - излизането на пазара на платежоспособни купувачи.

***

Един от основните икономически фактори, определящ размер на пазара, е т.нар „земеделско благосъстояние”. Или с други думи каква е възможността чрез земеделие да се увеличи капитала и да се осигури възвращаемост, която да стимулира инвестирането в този отрасъл.

Увеличеното търсене на земи за организиране на отдих е един от факторите, които могат коренно да променят размера на пазара. Този процес е свързан с неблагоприятната тенденция да се ограничава размера на слестопанските земи за сметка на разширяване на териториите, пригаждани за отдих и свободно време.

Освен това върху размера на пазара оказва влияние и глобализирането на пазарите на земя и стоки. Липсата на законодателни ограничения за закупуване на земя превръщат пазара на земя в динамична и бързо променяща се система.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ЧАСТ ПЪРВА ЧЕТЕТЕ ТУК!