Повече сделки по морето

Има ръст на реализирани сделки с недвижими имоти по българското Черноморие. Подобна тенденция се наблюдава за пръв път през последните години. 

„Нарастването на броя на сделките се дължи на същия фактор, както в Банско - ниските цени. При падането им интересът на хората се увеличи. Има проекти по Черноморието, където те са много изгодни. В случая става дума за жилищни проекти”, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Основно купувачи са хора, които са решили да почиват на българското крайбрежие. Това се отнася както за българи, така и за чужденци. Търсенето е съсредоточено върху най-евтините имоти. 

„Руснаци, украинци и граждани от други бивши съветски републики купуват най-често малки ваканционни апартаменти на цена от 20 000 до 25 000 EUR, разположени във второ- и третостепенни проекти по морските ни курортите. Интересът им продължава да е голям, но те могат да си позволят да инвестират само в имоти от най-ниския сегмент. 

Причината е не, че са загубили интерес към България, а в икономическото състояние на страните, от където идват. Има търсене и за огромни имоти, но то е малко. Наскоро имахме клиент искащ да придобие луксозно жилище със 7-8 спални и разполагаше със сума от 500 000 EUR“, казва Ганев.