Ваканционните имоти евтини, сделките с 11% повече /снимки/

Меден рудник става все по-привлекателен, ямболии превземат комплекса

Тенденциите в пазара на недвижими имоти в Бургас бе темата на бизнес закуската, организирана от на Imoti.net в морския град.

За последната година недвижимите имоти в Бургас са поскъпнали с между 5 и 12%. Това са резултатите от анализа на мениджъра на Николай Господинов, мениджър на ibrokers.

Най-голямото поскъпване на жилищата е в жк Меден рудник. „Докато преди  се мъчихме да продаваме на 300 евро квадратния метър, сега е почти двойно“, обясни Господинов.

Пазарът в най-големия бургаски комплекс е динамичен и сделките се осъществяват много бързо. 

„Това е един прекрасен град в града – има детски градини, булеварди, паркове. Много по-различно отпреди няколко години. Общината вложи сериозни средства и промени облика на комплекса, което от своя страна привлече и по-сериозни инвеститори. Сторят се модерни и функционални сгради”, продължи мениджърът.

„Следим пазара в Ямбол, защото там като продадат, идват да купуват в Бургас, Меден рудник“, допълни Господинов.

В същото време ваканционните имоти са доста поевтинели в сравнение с цените им отпреди кризата след 2008 г. „Брокерите вече се наричат „гаражни“, тъй като продават на цени от 20 хил. евро“, обясни Господинов.

Сделките в Несебър обаче са нараснали с 11% /сравнението е второ тримесечие на 2017 с второ тримесечие на 2918 г./.

Факторите, които влияят на пазара на имотите са няколко – Путин, Тезера Мей, курс на рублата, петрол и ... Валери Симеонов. Вицето е нов „играч“ на пазара, тъй като иска да въведе „данък ваканционен имот“, уточни мениджърът.

Според анализа на мениджъра пазарът на недвижими имоти в Бургас е стабилен от 8-9 години, един от най-стабилните в страната. 

От съществено значение за това е и фактът, че общината прави сериозни инвестиции, а това привлича много чужденци и българи с възможности.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Текст и снимки: Ирина Генова