Прогнози за пазара на офиси 

180 хил. кв. м са очакваните завършени офис площи за 2018 г.

Клас А сградите в България са на изключително високо ниво, качеството е много високо, а цената е като за България. 

Това стана ясно на форума BalREc 2018, на който над 70 говорители и 350 участника, стотици гости от индустрията коментираха тенденциите в сектора на инвестиции и недвижими имоти на 8 ноември в Sofia Event Center.

Търсенето от ИТ и БПО дава сигурност на инвеститорите да стартират втори фази на своите проекти, особено предвид индикациите от наемателите. Търсенето се запазва в очакваните рамки - около 150 хил. кв. м е очакваното общо наемане на площи за 2018 г. 

Със завършване на част от проектите за годината се увеличи общия обем на пазара на 1.8 кв. м, запазва се процентът на свободните офис площи в границата 9.5-10%, исканите прайм наеми са 15 евро. 180 хил. кв. м са очакваните завършени офис площи за годината, част от които могат да се реализират през 2019 г.

Бъдещето на офис пространствата - гъвкави, здравословни, зелени

Офиси за хората - гъвкави и устойчиви, здравословни, които внасят природната среда в сградата, или напускат границите на сградата, които предлагат допълнителни услуги. Така изглежда офисът според участниците в панела, които обсъдиха в продължгение на час здравословната среда, дизайна, технологиите, гъвкавото пространство и удобствата в офиса.

Старомодният open space, който напомня ферма за пилета, вече е well, което включва повече дневна светлина, вътрешни стълби, здравословна храна, физически упражнения... а класическата заседателна зала вече остава в миналото.

Пазарът на логистични и индустриални площи - качествените площи все така не достигат

Развитието на този сегмент от пазара се засилва. Двигател на индустриалния сектор са аутомотив производителите, а на логистичните площи са 3Pl компаниите. България е пазар с потенциал, и дори при растящи разходи за работна ръка, е конкурентна дестинация. Цените на наемите и за покупко-продажба на индустриалните и логистични имоти във водещите градове в България се запазват стабилни, а предлагането на качествени площи остава недостатъчно.

Електронната търговия, която е двигател за изграждането на огромен обем от индустриални площи в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Сърбия, все още не е сериозен фактор в България, по-скоро налице е развитие на т.нар. градска логистика. Очаква се онлайн търговията в ЦИЕ да расте с 9-13% на годишна база, което предполага допълнителни 200 000 кв. м на година.