Търговските площи – приспособими към променящите се потребителски модели

Пазарът на търговски площи в среда на икономически подем и растящо потребление, дигитална трансформация и постоянно променящи се потребителски модели и изисквания,

както и спецификите на търсенето и предлагането в София и основните градове на България и отражението им върху наемните нива.

Това бе обсъдено на форума BalREc 2018, на който над 70 говорители и 350 участника, стотици гости от индустрията коментираха тенденциите в сектора на инвестиции и недвижими имоти на 8 ноември в Sofia Event Center.

Въпреки консервативното настроение на инвеститорите към ритейл сектора, това е най-динамично развиващият се сегмент на пазара в България през последните години: навлизане на нови ритейлъри, създаване на модерни концепции и внедряване на все по-технологични центрове. Разнообразният търговски микс продължава да е пресечна точка във възгледите на посетители, търговци и собственици на търговски центрове по отношение на това какво трябва да се доразвие в тях. Инвеститорите трябва да променят мисленето си, защото хората идват не само да пазаруват, а и да се забавляват.

Регионът на SEE - България, Румъния, Сърбия, прилики и разлики

Офис пазарът е ключов за търсенето в региона. В момента в България процентът на заетостта е много здравословен. 

Над 60% самоучастие изискват банките за финансиране на проекти в Белград, за България - 30%, като прилийзът има ключово значение. Разликата в доходността между Букурещ и София нараства и няколко процента са достатъчни. 

Румъния е огромен пазар с голям потенциал, който трябва да бъде популяризиран сред инвеститорите, с 7.5% доходност. Сърбия е сравнително по-рискова страна в региона тъй като не е част от ЕС. ПЧП партньорствата стават все по-важни и дават възможност за повече инвестиции наред с опростяването на административните процедури.