Пазарът на жилища - нови изисквания на купувачите, нови подходи от инвеститорите

Новият инвеститор е преосмислил продукта, който предлага - избрал е правилният парцел, вложил е мисъл и средства в изпълнението на проекта. За луксозен имот първият критерии е локацията. 

Това бе обсъдено на форума BalREc 2018, на който над 70 говорители и 350 участника, стотици гости от индустрията коментираха тенденциите в сектора на инвестиции и недвижими имоти на 8 ноември в Sofia Event Center.

Новият купувач е на средна възраст 35-40 години и е изключително добре информиран и образован - предимно млади хора на добри позиции, притежаващи 20% от необходимото финансиране.

Между Пловдив и София има разлика в продукта, който се създава като изпълнение и цена. Малко по-голямо предлагане има във високия клас имоти, 70% от хората купуват за лично потребление. Около 60-70% от клиентите използват ипотечно кредитиране, останалите 30% са за инвестиция или отдаване под наем. 

Новите строителни проекти вече се подчиняват на концептуален модел, който поставя човека в центъра на проекта. Социалният аспект на търсенето и предлагането на жилища има все по-голямо значение, както и осигуряването на комфорт на хора с различни възрастови и социални нива. Това включва градската среда и общинската инфраструктура, към която инвеститорите и строителните предприемачи трябва да имат все по-голяма ангажираност и да обединяват усилията си в нейното подобряване в името на човека.

Това коментира инж. Пламен Андреев от инвестиционно-консултантска компания „Планекс Инвест“ по време на на конференцията. Строителният предприемач изведе тенденциите в жилищния пазар във Варна.

Той отбеляза, че в Западната зона на града, която традиционно не се смята за престижна, вече се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени вариращи от 650-750 евро на кв.м.

По думите му, другото ниво предлагани жилища са градски апартаменти в периферния център, офертата за които е мужду 1400-1500 евро на кв.м. Андреев даде пример с квартал „Чайка“, в която крайградските затворени и полузатворени комплекси предлагат цени от по 1000-1100 евро кв. м.

“Пазарът на жилищни имоти в София е концентриран по Южната дъга на Околовръстния път или така наречената „Витошка яка“. Северната и западната част на София към момента, а и вероятно поне в следващите няколко десетилетия, нямат подобна перспектива за развитие”, прогнозира Пламен Андреев и посочи, че инвеститорите са там, където е концентрацията на бизнес, тъй като водещ фактор е движението на човешките потоци към работните им места. – Може и до Самоков да се развива жилищното застрояване, но посоката ясно изразено е тази.“

Според инж. Андреев водеща тенденция в новите инвестиционни проекти е нуждата от съвременни концепции: осигуряване на здравословна среда на живот, пестене на природни ресурси и ефективното им използване.