2018 г. – без спад в цените на имотите в Слънчев бряг

През зимния сезон продължава получаването на нови интересни оферти за имоти и запитвания за покупка

За първи път от 2014 г. насам се наблюдава спиране на спада на цените на имотите по морето.

Това сочат обобщените данни на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас, която има силни позиции и на международния пазар.

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 г., е 515 евро/кв.м. В района на елитния курорт Свети Влас – от 650 до 1000 евро/кв.м.

Особен интерес представляват апартаментите в живописни курортни селища на 2-6 км от брега. Цените на напълно обзаведените и оборудвани жилища в тях варират от 250 до 300 евро/кв.м.

По отношение на международния пазар, е трудно да се определи кои чуждестранни клиенти купуват повече. Много огледи се провеждат и със смесени семейства, където съпругът е италианец, а съпругата е рускиня или англо-български двойки.

Потвърждават се наблюденията, че броят на българските купувачи значително се е увеличил. Самият профил на българския купувач е различен от този в предишни години. Бюджетите са по-големи, търсенето на висококачествени недвижими имоти е очевидно, налице е желание да се инвестира в елитни курортни комплекси със силни управляващи компании. А българският купувач разбира и оценява предимството на качествената поддръжка в комплекса и съответно има желание да плати разумна такса в рамките на 7-12 евро/кв.м на година, за да получи сигурност, безопасност и добро обслужване.

Ново строителство и имоти на вторичен пазар по Черноморието

Определено пазарът на ваканционни имоти през 2018 г. беше под знака на сделките с имоти на вторичен пазар.

Броят на сделките с имоти ново строителство по морето намаля значително. Минус за купувачите в този случай е липсата на условия за покупка на разсрочено плащане на вноски за няколко години. В предишни години повечето купувачи придобиваха ваканционните жилища чрез удобни планове с безлихвени вноски, изплащани при достигане на всеки нов етап от строителството на комплекса.

При покупка на вторичен пазар сделката с имот може да отнеме до 3-4 месеца (максимум) и то при взаимно съгласие на страните. Срокът е ограничен, тъй като, като правило, продавачът е физическо лице и, за разлика от строителя, иска да реализира сделката и да получи пълната цена за своя имот в рамките на няколко месеца. Плюс обаче е, че имотите на вторичен пазар могат да бъдат закупени с ипотечен кредит.

Те имат и следните няколко предимства:

• придобивате готов за живеене / отдаване под наем имот, често напълно оборудван с мебели и всички необходими домакински уреди

• избирате сред много широк диапазон от цени и типове имоти

Всеки ден излизат нови имоти на пазара, затова следете нашите бюлетини, за да не пропуснете най-изгодната оферта! Най-добрите имоти се реализират в рамките на няколко дни или седмици

• имотите на вторичен пазар често са почти или напълно неизползвани, тъй като много продавачи са купили „на зелено“ само с цел инвестиция.

Тенденции и перспективи

2018 г. даде реален рестарт на ваканционния пазар, като го направи още по-разнообразен и по-динамичен, както в изобилието от предлагани обекти, така и в броя запитвания за всякакви видове имоти.

През зимния сезон продължава получаването на нови интересни оферти за имоти и запитвания за покупка. Много клиенти идват за огледи, за да купят и организират бъдещите си летни ваканции или да се преместят за постоянно в района.