2019 г.: Руснаци продават на българи ваканционните имоти

Какъв ще бъде имотният пазар през 2019-та година? Спад, ръст или запазване на ценовите нива можем да очакваме?

Водещи експерти споделят очакванията си в анкета на imoti.net:

Милена Тодорова -  Сезон БГ – Бургас:

През 2019 г. очакванията ни за пазара на морски имоти е да запази тенденциите си от предходната година. Задържане на цените при вторичните продажби и лек спад в новото строителство.

Продавачите са основно руснаци, които постепенно напускат пазара, поради девалвацията на рублата, което от своя страна го направи по-достъпен за българските граждани. 

Както през 2018 г. така и през тази година очакваме по-голям процент от купувачите да са българи. Това е така, защото не се очаква да има ръст на лихвите по кредитите, което е предпоставка голяма част от клиентите да изберат този тип инвестиция, като по-доходоносна.

Очакваме и по-голям интерес към ваканционните имоти в затворен комплекс, поради по-добрата рентабилност. По-рано клиентите търсеха имоти без такса поддръжка, докато не разбраха, че е много по-добре комплексът да има мениджмънт и адекватна такса за обслужване, която осигурява денонощна охрана, почистване на общите части, поддръжка на басейна и всякаква помощ от управителя през времето, когато собствениците отсъстват.

Нашите очаквания през тази година са оптимистични, макар и експертите да прогнозират спад в сделките.