Италианци, германци и гърци купуват жилища във Варна

Какъв ще бъде имотният пазар през 2019-та година? Спад, ръст или запазване на ценовите нива можем да очакваме?

Водещи експерти от цялата страна споделят очакванията си в анкета на imoti.net:

Красимир Димитров - Home Best - Варна:

През 2019-та година очаквам стабилен и прогнозируем пазар на недвижими имоти за град Варна. Не очаквам драматични промени или глобални кризи, както и не очаквам хиперактивност от нито една група купувачи. Ценови балон не виждам. Цените отразяват равнището на паричната маса и ръста на доходите и доколкото го има него ще го има и ръста на цените. Те леко и плавно ще нарастват, като на годишна база очаквам това нарастване да е не повече от 10 – 15 %. Политическата стабилност в комбинация с умерения ръст на средната работна заплата ще задържи търсенето на днешните нива с леко повишение. Град Варна ще си остане притегателно място за различни групи от купувачи и център с традиционно висока динамика на сделки с жилища.

Няколко групи купувачи отчетливо са оформени на пазара:

1. Локални купувачи - от град Варна, които купуват жилище за отдаване под наем или за свой близък.

2. Българи емигранти от Европейския Съюз, Канада и Америка в т. ч. и пенсионери, които желаят да закупят жилище в района на град Варна и да го ползват целогодишно или сезонно.

3. Българи от вътрешността на страната (Пловдив, София и др.), за които Варна си остава романтично и притегателно място натоварено с много емоции и спомени.

4. В град Варна ще продължават да купуват жилища пенсионери от Европейския съюз – главно от Италия, Германия и Гърция, които виждат тук едно приятно, евтино и спокойно място да изживеят достойно живота си с пенсиите, които получават.

5. Потокът от руски купувачи не е спрял и ще продължава да го има в някаква степен. Купуват се жилища предимно в централните части на града, както от млади руски семейства, така и от пенсионери с цел целогодишно живеене. България и в частност град Варна си остава за тях желана и миролюбива дестинация.

Традиционно търсенето на малки едностайни и двустайни жилища построени след 1990 година в централните части на града ще е най-високо. Широкият център с кварталите Левски, Цветен квартал, Тракия е желаната дестинация за млади български семейства, купуващи с кредит. Очаквам подчертан интерес и развитието на нови крайморски зони, както и преоткриването на зони подценени до този момент. 

Зони с по-висок релеф, с естествена циркулация на въздуха и с добри природни дадености, ориентирани към залива и към пристанището (Виница, Звездица, Изгрев, Манастирски Рид), както и зоните развиващи се по протежението и в близост до мащабните инфраструктурни проекти в района, които могат да предложат добри ценови нива ще стават обект на засилен интерес от всички групи купувачи търсещи по-качествен и пълноценен начин на живот с места за паркиране и повече удобства.