Българи купуват имоти в Созопол, Черноморец и Лозенец

Брекзит ще отпуши чуждестранния интерес към ваканционни имоти у нас

При ваканционните имоти тенденцията от последните години е да се сключват по-малко сделки в активния зимен сезон и повече извън сезона. Това обясни Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в интервю за Investor.bg.

Поради това търсенето в ски курортите в момента е по-слабо, но очакванията са да се възобнови през пролетта. 

„Интересно е, че януари стартира със засилен интерес към морето и по-конкретно към Южното Черноморие, където и в момента се сключват сделки и се правят огледи. Хората, които искат да притежават летен имот, разбраха, че трябва да си го осигурят още през зимата, за да може сделката да приключи и всичко да е готово за май, когато започва активният сезон, така че на морето в момента е интересно и активно“, отбелязва тя.

Българите продължават да доминират сред купувачите, като предпочитат предимно южните курорти – Созопол, Черноморец, Лозенец, както и Варна на север заради ниските цени, а чужденците са съсредоточени предимно в района на Слънчев бряг. 

„Интересът се възвръща и много българи вече комбинират почивка в чужбина и в България или избират родината за лятната си почивка, така че това със сигурност ще движи пазара. Освен това хотелските услуги са с един от най-големите ръстове на цените, които допринасят за инфлацията, и хората предпочитат да имат собствен имот, където да почиват и да не зависят от резервации“, казва Стойкова.

Според нея е възможно след изясняването дали и по какъв начин Великобритания ще напусне Европейския съюз да се отпуши чуждестранният интерес към ваканционни имоти у нас, защото британците продължават да наблюдават пазара. 

„Виждаме и ирландци, които стават много активни, защото икономиката на страната им явно се е подобрила. Преди години те заедно с британците бяха най-активната група чуждестранни купувачи. Имаме запитвания и от американци, но те едва ли ще се превърнат в голяма вълна. Интересът им е съсредоточен основно около Велико Търново заради богатата култура и история“, разказва Стойкова.

В последно време се наблюдава активизиране и от страна на купувачи от съседни страни и според нея е възможно България да се превърне в център, в който сърби, македонци, румънци да намират място за туризъм и за собствен дом, тъй като цените у нас са достъпни за тях.