Законови промени ще спрат прехвърлянето на имоти на ниски цени

Данъчните започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта

Нужни са законодателни промени, чрез които да се пресече практиката с прехвърляне на имоти на по-ниска от действителната цена. Това коментира в ефира на БНТ говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Той обясни, че действащата в момента нормативна уредба позволява изповядването на имотни сделки на данъчна основа, което позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена. „Това следва да се преразгледа, защото на практика по този начин законът допуска спестяване на данъци", обясни Бъчваров.

Той съобщи още, че НАП започва съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта. Бъчваров обяви, че годишно се правят около 2000 подобни проверки. 

Говорителят на НАП е категоричен, че програмата за несъответствие между имущество и доходи работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици или не. Всички граждани подлежат на данъчен контрол, независимо от положението си, допълни той.

Бъчваров коментира и кампанията на данъчните срещу нелегалните превозвачи. По думите му проверките показват „плашещи“ данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация. Той заяви, че предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент - служител на НАП. 

В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но приходната агенция извършва проверки в страната, уточни Бъчваров.

НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение, напомни още говорителят на приходната администрация.

Росен Бъчваров допълни още, че текат проверки за издаването на касови бележки, а глобата за такива нарушения е 2000 лв.