Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

Страната ни се завърна в топ десет на британска класация на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. 

Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат закупени на много ниски цени, пише в свой материал британският сайт Aplaceinthesun.com, цитиран от investor.bg.

Строителни предприемачи по 370-километровото черноморско крайбрежие на страната и високо в нововъзникващите ски курорти трескаво разграбиха наглед всяко свободно парче земя, за да построят множество жилищни сгради.

Слънчевите, евтини и приятни морски градове в страната бяха възприемани като потенциални златни мини от спекулативни инвеститори, които мечтаеха не само да увеличат стойността на имуществото си, но и за висока доходност от наеми през летния сезон. Проблемът беше, че заради големия брой компании, които искаха да извлекат печалба, и в някои случаи липсата на строителни регулации, предлагането скоро беше изпреварено от търсенето. Това се случи още преди спукването на имотния балон, припомня изданието.

По онова време, както на много нововъзникващи пазари, съществуваха проблеми и някои хора се опариха, когато строителни компании фалираха. След това финансовата криза през 2008 г. като че ли оповести края на имотния пазар на тази горда страна, като изтри буквално за една нощ запитванията от британци и остави полузавършени жилищни сгради да загрозяват земята, допълва сайтът.

Сега обаче интересът отново започва да расте. България се завърна в топ 10 на Aplaceinthesun на най-добрите страни за закупуване на имот в чужбина през 2019 г., припомня изданието. Това е добра новина според Полина Стойкова, управляващ директор на Bulgarian Properties, според която имотната индустрия в страната се е поучила от финансовата криза.

„По онова време пазарът беше много млад, но сега можем да прогнозираме тенденциите по-добре. Научихме, че устойчивото развитие ще дойде чрез инвестиции в имоти за собствено ползване или дългосрочни инвестиции, а не чрез спекулативни покупки с цел бърза препродажба. Банките са много по-консервативни в отпускането на ипотечни кредити, а законите за планирането сега са по-стриктни, съсредоточени - наред с всичко останало, и върху височината на сградите и плътността на застрояването. Всичко това ще помогне на България да избегне грешки от миналото“, смята Стойкова.

В годините на бума страната беше доста проучвана от британци и на пръв поглед във всяко село или ски курорт имаше британски купувач, привлечен от ниските цени и други удобства.

Въпреки че продажбите в селските райони са далеч по-малко в сравнение с лудите години, селата, заобиколени от девствена природа, които все пак са близо до морския бряг или до малък или голям град, отново привличат интереса на британците.

Такъв регион е Велико Търново и малките селца около планинския град с дълга история. Старата средновековна столица е живописен университетски град. Университетът му е вторият по големина в страната и предлага възможности за приходи от отдаване на жилища под наем на всеки, който купи имот в града. Цената на едностаен апартамент започва от 30 хил. евро, пише Aplaceinthesun.

Имоти в добро състояние, отдавани под наем на студенти по време на семестъра, носят приходи от наем до 400 евро на месец. Сходни възможности за отдаване на жилища под наем на студенти дават и други университетски градове, сред които Пловдив, София и Варна, отбелязва сайтът.

Според клона на Bulgarian Properties във Велико Търново една трета от всички запитвания идват от британци. 

„Инвестициите в имоти в града са стабилни. Селските къщи не се купуват толкова с инвестиционна цел, въпреки че има потенциал за превръщането им в семейни хотели. Повечето селски къщи са подходящи за хора, които искат промяна в начина на живот“, казва Полина Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина, на до 25 км от града, къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едва 10 хил. евро или дори по-малко. Ремонтирани двустайни или тристайни къщи в добро състояние с голям двор може да бъдат намерени на цена от около 30 хил. евро, пише Aplaceinthesun.