Англичаните се завърнаха по морето, търсят къщи от 20 хил. евро

Британски купувачи на имоти се целят в Пловдив за инвестиции

Въпреки че бъдещи британски купувачи, които обмислят да се установят в България през цялата година, е по-вероятно да търсят спокоен селски имот във вътрешността на страната, хората, които искат ваканционен дом на слънце, се насочват към черноморското крайбрежие. 

От оживения Слънчев бряг до спокойствието на Албена, в тази част на Източна Европа може да се намери по нещо за всеки, отбелязва британският сайт Aplaceinthesun, цитиран от investor.bg.

Презастроеният Слънчев бряг е най-големият и най-популярен курорт, особено сред младото поколение. Тук пространството е толкова ограничено, че хотели и апартаменти на първа линия почти са потопени в топлите води на 9-километровото крайбрежие на курорта.

За щастие голямото строителство в Слънчев бряг спря, като пазарът е движен от препродажбите. Продажбите са намалели след срива на търсенето от руснаци през 2014 г., но тенденцията отново е към повишаване. Цената на обзаведени едностайни апартаменти започва от 20 хил. евро, а на двустайните – от 35 хил. евро.

„Малък процент британски купувачи все още търсят да закупят имот на ниски цени или къщи с намерението да се преместят в България за постоянно“, казва Бен Колинс от имотната компания Collins Estates, специализирана в предпродажбите на имоти по черноморското крайбрежие.

„Те се интересуват основно от препродажбата на имоти, построени преди пет до десет години, защото се продават на много привлекателни цени. Но също така има клиенти, които търсят да закупят нови апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега или самостоятелни или полустамостоятелни имоти в затворени комплекси, предлагащи всички удобства“, допълва Колинс.

Според Полина Стойкова до 50% от сделките в утвърдени морски курорти включват български купувачи, които също са привлечени от ниските цени. „Ако разширите търсенето си към сателитни курорти, цените може да започват от 15 хил. евро за обзаведено студио и 20 хил. евро за едностаен апартамент“, казва тя.

Свръхзастояването в някои черноморски курорти създава силна конкуренция за хората, които искат приходи от наем в оживения летния сезон.

„Не може да се очаква много висока възвръщаемост, защото сезонът е относително кратък, а конкуренцията е сериозна, така че цените на наемите не са високи. Може да очаквате да покриете разходите си и да извлечете малка печалба. Повечето покупки днес в утвърдените курорти са за собствено ползване, а не за инвестиция или отдаване под наем“, казва Стойкова, която посочва като привлекателни предложения курорти като Лозенец или селата близо до крайбрежието като Веселие и Росен.

Сред най-често срещаните проблеми със закупуването на имот в България е установяването на собствеността му. Българските закони за наследяването позволяват имотът да бъде разделен поравно между наследниците при смъртта на собственика, така че собствеността става фрагментирана. Ясното й установяване изисква наемането на добър брокер или адвокат, пише британският сайт.

Селата около Пловдив, втория по големина град в страната, разположен на юг, отново са на радара на бритнските купувачи, пише в свой материал Aplaceinthesun.com. 

Пловдив, древен град, разположен на седем хълма, гордо пое ролята си на Европейска столица на културата през 2019 г. Важен римски град, той все още пази много исторически елементи, сред които Старият град с калдъръмените му улици и един от най-добрите амфитеатри в света, пише британският сайт.

Известният Медицински университет в града привлича търсене от студенти (цените на едностайните апартаменти започват от 60 хил. евро и от 80 хил. евро за двустайно жилище) и купувачите могат да очакват 10% доходност от наем.

Извън града, в плодородната земеделска област, цените рязко намаляват, тъй като възможностите за отдаване под наем са малки. Тук традиционни къщи в села като Мътеница са функционални, но не толкова привлекателни на външен вид. Но ако търсите изгодна сделка или къща за ремонт, изборът е голям. Цените на къщите започват от 10 хил. евро за сграда, която се нуждае от пълен ремонт, а тези, които изискват само осъвременяване, се продават за около 30 хил. евро за двустайните имоти, пише сайтът.

Колкото до това как Brexit ще засегне британците, които искат да закупят имот в България, предстои да видим. Може би ще се върнем към ситуацията преди присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. Тогава всеки, който закупуваше къща (апартаментите не бяха засегнати), трябваше да създаде компания и да подава годишна данъчна декларация чрез счетоводител, само за да легитимира собствеността на земята, отбелязва сайтът.

Но каквото и да се случи интересът към имотите в България никога няма да изчезне, защото която и част от страната да погледнете, цените остават най-евтините в Европа, заключава изданието.