Скъпите имоти държат най-ниска доходност в Бургас

Пловдив и Варна изпревариха София по доходност на наеми в централните части на градовете и скъпите квартали.

Най-изгодно продължава да бъде влагането в по-малки апартаменти, а топ инвеститорите успяват да преборят инфлацията и ниската доходност в депозитите с инвестиции в имоти.

Наемите остават като единствения сигурен доход за инвеститорите в имоти, коментираха финансови експерти пред „Монитор“. Най-малкото към момента предполагат бъдеща възвращаемост на вложението, което инвеститорите могат да сметнат, че ще получат под формата на доход, за разлика от потенциалната капиталова печалба, която е несигурна и зависи от това дали и с колко ще поскъпнат имотите.

В морската столица ситуацията е доста по-различна, в сравнение с другите три водещи града. Най-висока доходност получават инвеститорите във Варна в едностайни апартаменти, в размер на 6,8%. 

Иначе двустайните са на второ място по доходност - с такава в размер на 4,7% и едва тогава идват тристайните имоти с доходност от наеми в размер на 3,97%.

Градът под тепетатата е един от най-динамичните пазари на имоти през последната една година. Въз основа на офертните цени най-малките имоти, се отличават и с най-висока доходност – едностайните с 5,48%, а двустайните с 5,82 на сто.

С увеличаване на размера на имотите, намалява и доходността от наеми, като тя достига 4,47% при тристайните. Както се вижда, въз основа на търсените наеми, всички типове имоти се отличават с доходност от над 4,5% на годишна база в столицата.

В Бургас инвестициите в скъпи имоти държат най-ниска доходност, като отново най-малките имоти имат най-висока доходност, като единствено едностайните минават възвращаемост на годишна база над 5 на сто.

Лихвите по депозити у нас са рекордно ниски, като не са особено добри и перспективите за повишението им, в среда на рекорден левов ресурс, набран от банките. 

В среда на инфлация, която почти достига 3% на годишна база, пред депозантите не остава почти нищо друго, освен да започнат да търсят по-добра доходност за спестяванията си. 

Защото най-добрите лихви, които откриваме по депозитите са при нива от около 0.8% на годишна база или над 3 пъти по-малко от нивото на инфлацията. Тоест, всички, които държат спестяванията си на депозит, на практика губят от покупателната способност на средствата си. 

И една напълно логична инвестиция за хората със спестявания са имотите. Именно този начин на мислене и това преливане на средства от депозити към имоти, бе в основата на поскъпването на последните с над 30% през последните две години.

Добрата новина за инвеститорите е, че на база на офертните цени на имотите и наемите, доходност от близо 6% не е мит, макар и налице при малко от разглежданите случаи.