Имоти: Психологическата граница от 100 хил.евро е премината

Лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи 2020 г. благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти от имотния сектор по БНТ.

Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали. А психологическата граница от 100 хиляди евро за първо жилище е премината. 

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията. 

„За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание. Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата“, каза Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Той отбеляза, че при покупките с кредит тристайните апартаменти изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени. 

Тихомир Тошев обърна внимание, че обикновено най-евтините имоти, които излизат като оферти, са фалшиви обяви или с някакъв проблем. Или пък са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. Много евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно, предупреди той.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят.

15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена, каза Пепи Димитрова, ПР консултант от сектора.