Цените на имотите още не са стигнали нивата от 2008 г.

Ще има ли охлаждане на пазара на недвижимите имоти?

Четвърта година подред пазарът на недвижими имоти у нас е изключително силен. Това, което го характеризира, е че през тази година има намаляване на броя на ипотечните кредити от страна на банките. 

Вече сме в обратна крива, при която пазарът се насочва към охлаждане. Спадът в цените зависи от темпа на охлаждане. Това мнение изрази Страхил Иванов, изпълнителен директор на Явлена, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Всяка година се генерират около 210-220 хил. сделки в цялата страна, а в София покупко-продажбите са приблизително 25-30 хил.

Страхил Иванов обясни, че цените на имотите в София тази година почти се доближават до тези през 2008 г.

"Ако сега са около 1125-1140 евро средна цена, през 2008 са били на ниво от 1190 евро", поясни той.

"Застрояването е мащабно. При някои  предприемачи се наблюдава недооценяване накъде върви потребителското търсене. Зависими сме от отношението на потребителите", каза още гостът.

Иванов добави, че от балканските столици София е с най-ниски цени на недвижимите имоти.

"Навикът, традицията и егото на хората ги карат да инвестират в определени предпочитани квартали, дори и да няма основание да са такива", посочи Иванов.

Гостът коментира и факта, че кредитният лихвен процент е изключително добър, а банките в момента са в условия на сериозна надпревара.