Има ли недостиг на имоти на жилищния пазар?

Трима брокери на недвижими имоти от София, Пловдив и Варна дават отговор на въпроса пред Imoti.net

Динамиката на пазара на недвижими имоти в цялата страна е забележима с просто око през последните няколко години. Засиленото търсене и  постоянният ръст на цените повдигат въпроса има ли недостиг на имоти на жилищния пазар?

Imoti.net потърси за коментар експерти от трите най-големи града в страната относно ситуацията на местния пазар:

Недостиг от предлагани жилища на пазара в София има, особено в сегмента на най-евтините и малки жилища, смята Симона Хардалова от City Village Real Estate. "Търсенето превишава предлагането при едностайни и двустайни апартаменти в по-старите квартали на София както и в градския център. Друга причина е, че купувачите се сдобиват с имот предимно с готови средства и сделките се случват бързо. Този тип имоти в много случаи се купуват с цел инвестиция.Това води до реализиране на продажба бързо и на близка до офертната цена", казва Хардалова.

Идентична е картината при проектите ново строителство - някои инвеститори продават голяма част от обектите в сградата още преди да разполагат с разрешение за строеж.Така се стига до лидерска позиция на продавача, която съчетана с оптимизма на купувача води цените до по-високи нива, коментира Хардалова.

Тя прогнозира, че предстои размяна на ролите на фона на големия обем ново стрителство в София, както и достигнатите високи цени на квадратен метър жилищна площ. "Предстои интересна 2020 година", смята Хардалова.

В Пловдив недостиг на пазара на недвижими имоти в момента няма, казва Николай Николов от имотната компания Доминвест. Според него съществува недостиг на качествени имоти и излишък на некачествени и надценени жилища.

"Естествено търсенето и предлагането диктуват пазара на недвижими имоти. Банките влияят най-съществено върху него, защото те продават финансирането. Към момента има задържане на броя на предлаганите имоти поради намаляване на търсенето, продиктувано от високите цени. Те бележат ръст от над 30% за две години, което е твърде много за ниския ни стандарт на живот", смята Николов.

Според него обаче за изчерпване на имотите не може да се говори. "Те са като сватбите и погребенията - нямат изчерпване", казва Николов. "При тези високи цени всички качествени и основно некачествени имоти са на пазара, няма отдръпване на продавачите, няма такива, които да се отказват да продават", допълва той.

Николов не очаква спад на цените, но отбелязва, че в Пловдив има много надценени имоти, които могат да се продадат само на ниска цена.

"По отношение на новото строителство - то зарежда със стока пазара, влияейки на цените. Новото строителство непрекъсното поскъпва поради обективни фактори - материали, цена на труда, цена на парцелите, но това не кара продавачите да се отказват", коментира Николов.

Според него хората имат различни варианти за действие с имота, който притежват. "Всеки сам си знае и си има собствено мнение. Ние от агенциите за недвижими имоти се опитваме да насочваме клиентите, както продавачите, така и купувачите, но е трудно", допълва Николов.

Във Варна доскоро пазарът на недвижими имоти е бил диктуван от продавачите, имало е и период на равновесие между предлагане и търсене, но към момента купувачът определя пазара. 

"Недостигът на жилища от миналата година е вече в историята и продавачите са с по-малко определяща роля", коментира Мартин Кателиев от Матекс имоти. "На пазара излизат голям брой апартаменти ново строителство, с високо качество и това оказва натиск върху продавачите да продават на разумни и справедливи цени", допълва той.

Кателиев очаква през следващите две до три години определящият фактор на пазара на недвижими имоти да са купувачите. "Те ще имат много по-голям избор и ще определят справедливата цена на пазара", смята той.

"Тук е моментът продавачите да започнат да определят цените си на нива, които биха засилили интереса на потенциалния купувач, тъй като пазарът ще бъде наситен откъм предлагане", съветва Кателиев.