Резиденция Диневи спечели приз в Сграда на годината 2019

Най-новият проект на строително-инвестиционна компания „Диневи Груп“ – Резиденция „Диневи“, Лозенец в София

бе отличен с награда в категория „Building Innovation Award“ в 18-то издание на Националния конкурс „Сграда на годината 2019“. 

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Престижният приз бе връчен на инвеститора Йордан Динев, проектанта арх. Стефан Добрев и изпълнителя Красимира Маркович на тържествена церемония, която събра водещи участници в строително-инвестиционния процес.

„Искам да поздравя всички вас с това, че сме мечтатели, че сме се събрали хора, които градят бъдещето на България. В страната ни има десетки сгради – паметници на културата и аз вярвам, че всички ние ще оставим след себе си именно такива паметници – на българския архитектурен гений“, заяви Йордан Динев при получаването на престижната статуетка. 

Той припомни на присъстващите, че на колоната на хан Омуртаг, намерена през 19 век в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ пише, че колкото и добре да живеем – умираме, но оставяме съграденото след нас.

Над 60 съвременни сгради се включиха в авторитетния годишен преглед на най-добрите реализации. 31-членно жури с председател зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Валентин Йовев отличи най-добрите сгради в България през последната година в 11 категории. Процесът за подаване на кандидатурите стартира на 20 септември, различните етапи на журирането се проведоха от 10 до 30 ноември.

Проектът на Резиденция „Диневи“, Лозенец е дело на френско-българското архитектурно студио „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн“ със световни постижения и награди.

Ексклузивната жилищна сграда се отличава с идеи и реализации, които на моменти абсолютно смайват – с иновативност, авангардност, фантазия. 

За създаване на неповторимата й визия проектантите налагат изцяло нов стил. 

Външният слой на фасадата е от прозрачно сериграфирано стъкло, изобразяващо най-стария български декоративен орнамент – Елбетица. Емблематичният външен вид се допълва от дъговидната форма, осъществена посредством вентилируема фасада от естествен камък.

За първи път в жилищно строителство се използват авангардни технологии - „double-skin“ ажурна система, допринасяща за по-добра топло- и звукоизолация, което е характерно предимно за офис сгради. 

Друг нетрадиционен подход, който не се среща често при жилищни сгради, е използването на възобновяема енергия чрез система от термопомпи, които черпят геотермална енергия. 

Иновативно решение са и предварително натегнатите стоманобетонни конструкции по френската система „Фрейсине“, както и уникалните каменни колони, издялани от масивен варовик по 3D индивидуален проект.

Луксозната мултифункционална сграда е иновативна и като типология – съчетаваща в себе си жилищни и обществени функции. Обитателите разполагат с луксозно фоайе, облицовано с най-висок клас гранит и оникс, зони за обществено обслужване като полифункционална зала, клубен ресторант, СПА, плувен басейн и озеленени пространства.

Спираловидното стълбище е поредната провокация на проектантите на сградата. То се развива около атриум с горно естествено осветление, което прониква през купол с формата на око.

Луксозната сграда успя да разбуни духовете в архитектурния дизайн и покри очакванията за иновативна сграда в духа на органичната архитектура с висок стандарт на обитаване.